‘Οταν η Στάζι παρακολουθούσε τις ζωές των άλλων

Οι μυστικές παρακολουθήσεις είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τους Γερμανούς,  σε μια χώρα που στοιχειώνεται από τις αναμνήσεις των υποκλοπών από την μυστική αστυνομία Στάζι στην Ανατολική Γερμανία. 

Η Στάζι, όπως ήταν γνωστό το "Υπουργείο Κρατικής Ασφαλείας" (Ministerium für Staatssicherheit) , ιδρύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1950 και στεγαζόταν σε ένα τεράστιο κτήριο στο Lichtenberg του Ανατολικού Βερολίνου. 

Σήμερα, στο ίδιο κτίριο στεγάζεται το μουσείο των μυστικών υπηρεσιών της Ανατολικής Γερμανίας, για να θυμίζει πάντα στους Γερμανούς και την ανθρωπότητα την σκοτεινή πλευρά του κομμουνιστικού παρελθόντος της χώρας.

Εκτός από την παρακολούθηση κάθε πτυχής της ζωής εκατομμυρίων πολιτών της χώρας, το έργο της Στάζι περιελάμβανε κατασκοπεία δυτικών κρατών και ιδίως της Δυτικής Γερμανίας, με ένα τεράστιο δίκτυο πρακτόρωνκαι εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

 

 Με την κατάρρευση του καθεστώτος, έγινε γνωστό ότι οι επίσημοι υπάλληλοι της Στάζι ανέρχονταν σε περίπου 91.000, οι ανεπίσημοι πληροφοριοδότες σε πάνω από 300.000, ενώ οι φάκελοι έφταναν τα δέκα εκατομμύρια.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες πριν την κατάρρευση του καθεστώτος (1989-1990), οι υπάλληλοι της Στάζι κατέστρεφαν σωρηδόν τα αρχεία.

Το 1995 η γερμανική Κυβέρνηση ξεκίνησε την επανασυναρμολόγηση των εγγράφων αυτών, τα οποία είχαν βρεθεί σε 16.000 σακούλες (περί τα 33 εκατομμύρια σελίδες).

Κάποια αρχεία είχαν αποκτηθεί από τη CIA, και επιστράφηκαν στη Γερμανία το 2000 ενώ, μετά από 6 χρόνια, ανακοινώθηκε ότι είχαν ολοκληρωθεί 300 σακούλες.