«Σταματήστε τον Σόρος» η πρώτη προτεραιότητα του Ορμπάν

«Σταματήστε τον Σόρος» η πρώτη προτεραιότητα του Ορμπάν

Με την προώθηση του νομοσχεδίου «Stop Soros» θα ξεκινήσει την τρίτη του κυβερνητική θητεία ο Ούγγρος Πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές στην κυβέρνησή του, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη σαρωτική νίκη του στις εκλογές της Κυριακής - το κυβερνών κόμμα Fidesz εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων.

Ο Ορμπάν δήλωσε ότι οι εκλογές τού δίνουν μία ισχυρή εντολή για να προωθήσει το νομοσχέδιο «Stop Soros» στο κοινοβούλιο, μέσω του οποίου θα επιδιώξει να πλήξει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία και οι οποίες «υποστηρίζουν τη μετανάστευση». Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέα σειρά μέτρων που σχεδιάσθηκαν πριν από τις εκλογές και προβλέπει τη φορολόγηση αυτών των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα του Central European University του Τζορτζ Σόρος με έδρα τη Βουδαπέστη δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συζητήσει το θέμα.

Πριν τις εκλογές,το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας είχε εγκρίνει ένα αμφιλεγόμενο νόμο που ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμο του CEU, ο  οποίο ο Όρμπαν έχει μάλιστα κατηγορήσει για απάτη.

Πάντως, το Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης (CEU) που ίδρυσε το 1991 στη Βουδαπέστη ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος, ανακοίνωσε χθες συμφωνία για τη λειτουργία campus και στη Βιένη.

Το  CEU, ένα αγγλόφωνο, αμερικανικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ουγγαρία προκειμένου να προωθήσει «την καλή διακυβέρνηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον κοινωνικό μετασχηματισμό».

Στο CEU φοιτούν 1.800 άνθρωποι από 100 διαφορετικές χώρες. Θεωρείται ως ένα από τα 50 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όσον αφορά τον τομέα των πολιτικών επιστημών.

Ο Τζορτζ Σόρος γεννήθηκε στην Ουγγαρία αλλά είναι «κόκκινο πανί» για τον Όρμπαν, για τη Ρωσία και για πολλούς άλλους ηγέτες της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που τον κατηγορούν ότι αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις τους μέσω των οργανισμών που χρηματοδοτεί.