Μαζικά στις κάλπες οι Ούγγροι, ρεκόρ συμμετοχής από το 2002

Μαζικά στις κάλπες οι Ούγγροι, ρεκόρ συμμετοχής από το 2002

Φαβορί για τρίτη θητεία εμφανίζεται το εθνικιστικό, συντηρητικό κόμμα Fidesz του Όρμπαν

Βουλευτικές εκλογές σήμερα στην Ουγγαρία, όπου ο απερχόμενος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εμφανίζεται φαβορί να κερδίσει τρίτη θητεία.

Περίπου 7,9 εκατομμύρια Ούγγροι καλούνται να ψηφίσουν ως τις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας). Απουσία exit polls, οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα γίνουν γνωστές αργά το βράδυ.

Σύμφωνα ωστόσο με τις δημοσκοπήσεις, το εθνικιστικό, συντηρητικό κόμμα Fidesz του Όρμπαν εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 20 με 30 μονάδες, ενισχυμένο και από το εκλογικό σύστημα.

Ορισμένοι δημοσκόποι λένε πως ένα ποσοστό συμμετοχής που θα υπερβαίνει το 70% θα σημαίνει μια αποτελεσματική εκλογική κινητοποίηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του κόμματος Fidesz.

Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία είχε φθάσει το 53,64% μέχρι τις 16:00 ώρα Ελλάδας, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής για αυτή την περίοδο της ημέρας από το 2002, όταν το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των εκλογών είχε φθάσει το 53,59%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής.

Στις προηγούμενες εκλογές το 2014 το ποσοστό συμμετοχής στις 16:00 ώρα Ελλάδας ήταν 45,02%.

Τα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 20:00 ώρα Ελλάδας.