Ασφυκτική πίεση στην προσωπική επιλογή του Τραμπ στην CIA

Ασφυκτική πίεση στην προσωπική επιλογή του Τραμπ στην CIA

Θα βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρές ερωτήσεις αναφορικά με τις ενέργειές της στο πρόγραμμα των ανακρίσεων τεχνητού πνιγμού

Προσωπική επιλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση της διευθυντού στην CIA, αποτελεί η Τζίνα Χάσπελ που θα δώσει πλήρεις εξηγήσεις για τον ρόλο που είχε ή δεν είχε στις πρακτικές σκληρής ανάκρισης που εφάρμοσε η υπηρεσία, δήλωσε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κόατς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ABC News, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η CIA εφάρμοσε τις πρακτικές σκληρής ανάκρισης στους υπόπτους τρομοκρατικής δράσης μετά την 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA θα βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρές ερωτήσεις αναφορικά με τις ενέργειές της στο πρόγραμμα των ανακρίσεων τεχνητού πνιγμού που εφάρμοσε η υπηρεσία.

Οι επικριτές της Χάσπελ από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα αυτό των ανακρίσεων ως μία από τις μελανές σελίδες στην ιστορία της CIA.

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής των ακροάσεων, αλλά και της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί για την επικύρωση του διορισμού της στην Γερουσία, τα μέλη του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος ζητούν από την CIA τον αποχαρακτηρισμό απόρρητων εγγράφων και πληροφοριών για τη δράση της Χάσπελ. Η ίδια υπηρετεί στην CIA για περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της υπηρεσίας της ήταν μυστική πράκτορας.

Ωστόσο, δεν έχει γνωστοποιηθεί ποιες από τις πληροφορίες αυτές θα δημοσιοποιηθούν στην κοινή γνώμη.

Μετά την γνωστοποίηση της επιλογής της από τον πρόεδρο Τραμπ για την διεύθυνση της CIA, υπήρξε διαρροή πληροφοριών για την περίοδο κατά την οποία η ίδια ήταν διευθύντρια μιας βάσης με μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη. Στην φυλακή αυτή γίνονταν ανακρίσεις σε ύποπτους για τρομοκρατική δράση με την διαδικασία του τεχνητού πνιγμού μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Η Χάσπελ φέρεται να προώθησε επίσης ένα εσωτερικό υπηρεσιακό σημείωμα της CIA για την καταστροφή 92 βιντεοταινιών με αντίστοιχες ανακρίσεις τεχνητού πνιγμού. Η καταστροφή τους διατάχθηκε από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της CIA το 2005, ενώ μία μακρά έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το ίδιο ζήτημα έκλεισε χωρίς την απαγγελία κατηγοριών.

«Η Τζίνα σχεδιάζει να είναι ουσιαστικά ειλικρινής για το ζήτημα αυτό. Το έχω εξετάσει σε βάθος και η ίδια θα διαθέσει πλήρως τα στοιχεία στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόατς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αναφορές, που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση της Χάσπελ στο πλαίσιο του προγράμματος ανάκρισης, ήταν ανακριβείς. «Αυτό που υπονοείται απλά δεν είναι αλήθεια», τόνισε ο Κόατς που περιέγραψε την Χάσπελ ως μία «εξαιρετική και ταλαντούχα επαγγελματία».

«Επιθυμούμε να αποχαρακτηρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες χωρίς να προκαλέσουμε πρόβλημα στις πηγές και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί κάποιος. Θα γίνει κάθε προσπάθεια να εξηγήσουμε πλήρως και με ακρίβεια ποιος ήταν ο ρόλος που είχε ή δεν είχε», εξήγησε ο ίδιος.