Τσελίκ: Η Τουρκία δεν δέχεται τίποτα άλλο από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ

Τσελίκ: Η Τουρκία δεν δέχεται τίποτα άλλο από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ

Κατηγορεί την Ευρώπη για υποκρισία με αφορμή τις δηλώσεις του αυστριακού πρωθυπουργού

«Το βασικό για την Τουρκία είναι η προοπτική πλήρους ένταξης» στην ΕΕ δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα σχέδιο ή προσέγγιση πέρα από την πλήρη ένταξη», όπως μεταδίδει το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Ο Τσελίκ προέβη σε αυτή την δήλωση, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής για την προγραμματισμένη άφιξη εντός του Απριλίου στην Τουρκία κλιμακίου της ΕΕ, για συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους υπηκόους. Είπε ακόμη, ότι συζήτησε το θέμα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και συμπλήρωσε ότι «θα στείλουν στην Τουρκία εντός του μήνα ένα τεχνικό κλιμάκιο, σε σχέση με το έγγραφο που τους έχουμε υποβάλει και θα διατυπώσουν τις δικές τους απόψεις».

Αναφερόμενος στη δήλωση του πρωθυπουργού της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ότι θα πρέπει να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, υπογράμμισε ότι η στάση της Αυστρίας μετατράπηκε από αντιπολιτευόμενη σε εχθρική προς την Τουρκία. Υποστήριξε δε, ότι ο κ. Κουρτς παρότι δεν προέρχεται από ακροδεξιό κόμμα, τηρεί μια στάση πιο ρατσιστική από τωνς ρατσιστών. Είπε ακόμη, ότι οι δηλώσεις Κουρτς δείχνουν, ότι οι Ευρωπαίοι αναφέρονται στην διαδικασία για την ομαλοποίηση των σχέσεων μόνο στα λόγια και πως δεν έχουν τέτοια πρόθεση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «μια πρόταση που λέει "να τερματίσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ, αλλά να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε άλλους τομείς, είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχει κατασκευαστεί στην Ευρώπη».