Αναστασιάδης: Ανησυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την πολιτική της Τουρκίας

Αναστασιάδης: Ανησυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την πολιτική της Τουρκίας

Στην προκλητικότητα της γείτονος χώρας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κύπρου

«Υπάρχει ευρύτερη ανησυχία και στην Ευρώπη και στις χώρες της περιοχής και στις ΗΠΑ από ανάλογες συμπεριφορές, που συνεχώς απειλούν την ειρήνη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επισκέψεων σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ και κληθείς να σχολιάσει τη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Αναστασιάδης αντέτεινε ότι «αυτό που έχει σημασία, είναι η δική μας ψυχραιμία και η δική μας συμπεριφορά, η οποία συνάδει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο». Μιλώντας ενώπιον των οπλιτών και αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, αναφέρθηκε στην προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία όπως είπε «επιθυμεί να αναβιώσει αυτοκρατορίες του παρελθόντος», ενώ σημείωσε ότι «επιδίωξη της δικής μας πλευράς είναι η επανένωση της χώρας στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου».

«Εμείς υπερασπιζόμαστε αρχές και αξίες, όχι μόνο για μας, αλλά για όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Αυτό που ζητούμε και επιδιώκουμε, είναι να υπάρξει συνεννόηση και όχι όξυνση, μακριά από ρητορικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης. Ερωτηθείς αν την ανησυχία που υπάρχει, τη μοιράζονται και άλλα κράτη, ο Πρόεδρος είπε, ότι «υπάρχει ευρύτερη ανησυχία και στην Ευρώπη και στις γείτονες χώρες και στις ΗΠΑ και ευρύτερα, από ανάλογες συμπεριφορές που συνεχώς απειλούν την ειρήνη».

Σε ερώτηση ποιες είναι οι προσδοκίες του από το δείπνο που θα έχει με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 16 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε, ότι «θέλω να ευχηθώ, ότι αυτό που με καλεί να πράξω ο φίλος Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ακκιντζί, θα προβληματίσει και τον ίδιο. Δηλαδή, να υπάρξει μια αλλαγή νοοτροπίας, που να οδηγεί στον αλληλοσεβασμό και όχι στην επιβολή της μιας κοινότητας επί της άλλης και ιδιαίτερα εκείνης της κοινότητας που διεκδικεί υπερπρονόμια εις βάρος της άλλης».

«Εμείς, με απόλυτο σεβασμό και την πολιτική ισότητα έχουμε αποδεχθεί – όχι την αριθμητική – αλλά και τρόπους, ώστε το κράτος να γίνει λειτουργικό, με σεβασμό σε αρχές και αξίες, παγκόσμια αποδεκτές, όπως ισχύουν σε όλα τα άλλα κράτη του διεθνούς οργανισμού, ιδιαίτερα όμως της ΕΕ κράτος μέλος της οποίας είμαστε» συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.