Πέθανε η Γουίνι Μαντέλα

Πέθανε η Γουίνι Μαντέλα

Η πρώην σύζυγος του θρυλικού προέδρου και ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της Νοτίου Αφρικής άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 81 ετών

Η Γουίνι Μαντικιζέλα Μαντέλα, ακτιβίστρια και πρώην σύζυγος του θρυλικού προέδρου της Νοτίου Αφρικής, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 81 ετών.

«Με μεγάλη θλίψη ενημερώνουμε το κοινό ότι η Γουίνι Μαντικιζέλα Μαντέλα απεβίωσε στο νοσοκομείο Μίλκπαρκ του Γιοχάνεσμπουργκ σήμερα 2α Απριλίου» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της, Βίκτορ Ντλαμίνι.

Η Γουίνι Μαντέλα ήταν η δεύτερη σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, μετά την νοσοκόμα Έβελιν Μέιζ. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1954, όταν αυτή λεγόταν ακόμα Νομζάμο Μαντικιζέλα και ήταν φοιτήτρια και ο Μαντέλα ήταν ένα νέος δικηγόρος, που έβγαινε από έναν αποτυχημένο γάμο.

Μετά από δυο χρόνια σχέσης παντρεύτηκαν. Η Γουίνι Μαντέλα πλέον - εκτός από σύζυγος ήταν και δυναμική συναγωνίστρια κατά του απαρτχάιντ. Έμεινε στο πλευρό του σχεδόν για 35 χρόνια - εκ των οποίων σχεδόν τα 30 - από το 1964 ως το 1990 - ο Νελσον Μαντέλα ήταν φυλακισμένος.

Η Γουίνι, όλα αυτό το διάστημα και παρά τις διώξεις και την ταλαιπωρία που υφίστατο ως συζυγος αντιακθεστωτικού - ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στον αγώνα για ισονομία, μέχρι που οι φτωχοί συμπατριώτες της έφτασαν να την αποκαλούν « Μάνα του Έθνους».

Μάλιστα το 1969 φυλακίστηκε και η ίδια για 17 μήνες και όταν αποφυλακίστηκε το 1970 ήταν πλέον σύμβολο του γυναικείου αγώνα της Νοτίου Αφρικής.

Ωστόσο, οι τακτικές της στον αγώνα κατά του διαχωρισμού και της λευκής κυβέρνησης είναι αμφιλεγόμενες καθώς κατηγορήθηκε ότι εμπλέκεται στη δολοφονία ενός 14χρονου χαφιέ από  τον επικεφαλής των σωματοφυλάκων της. Μάλιστα αυτή η υπόθεση της στοίχισε μελλοντικά την πολιτική της καριέρα - καθώς και άλλες κατηγορίες για οικονομική απάτη.

Ο Νέλσον και η Γουίνι Μαντέλα χώρισαν οριστικά το 1996- αν και είχαν πάψει να είναι ανδρόγυνο αρκετά χρόνια νωρίτερα. Ο πρόεδρος Μαντέλα είχε τελείως διαφορετικό πολιτικό ήθος από την σύζυγό του, και οι δύό τους είχαν πάρει πια εντελώς διαφορετικούς δρόμους.

Η Γουίνι δεν δίσταζε να κατακρίνει ανοιχτά την ιστορική συμφωνία του συζύγου της με τους λευκούς. «Ο Μαντέλα μας εγκατέλειψε. Η συμφωνία είναι κακή για τους μαύρους», σχολίαζε. Η διαμάχη συνεχίστηκε και μετά τον θάνατό του, το 2013. Στη διαθήκη του δεν της άφησε τίποτα. Εξοργισμένη, ξεκίνησε μια δικαστική μάχη για να της αποδοθεί το σπίτι της οικογένειας στο Κούνου.

Πρόσφατα, το αίτημά της απορρίφθηκε.