Ο Πάπας έπλυνε ταπεινά τα πόδια φυλακισμένων και συγκίνησε

Ο Πάπας έπλυνε ταπεινά τα πόδια φυλακισμένων και συγκίνησε

«Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ζωή και δεν πρέπει να τον κρίνουμε. Είμαι αμαρτωλός σαν και εσάς, αλλά σήμερα εκπροσωπώ τον Ιησού»

Με μεγάλη ταπεινότητα, ο πάπας Φραγκίσκος τέλεσε για άλλη μια φορά τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης σε μια φυλακή, πλένοντας τα πόδια δώδεκα κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ήταν δύο μουσουλμάνοι, ένας ορθόδοξος και ένας βουδιστής.

Στην Τελετή του Νιπτήρος, συμμετείχαν δώδεκα κρατούμενοι από επτά διαφορετικές χώρες: από την Ιταλία, τις Φιλιππίνες, το Μαρόκο, τη Μολδαβία, την Κολομβία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε.

«Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ζωή και δεν πρέπει να τον κρίνουμε. Είμαι αμαρτωλός σαν και εσάς, αλλά σήμερα εκπροσωπώ τον Ιησού. Γονατίζω ενώπιόν σας» του είπε ο ποντίφικας, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ο πάπας μίλησε για την ταπεινότητα του Ιησού και είπε ότι «αν οι βασιλιάδες, οι αυτοκράτορες και οι αρχηγοί κρατών είχαν ακολουθήσει το παράδειγμά του, δεν θα είχαμε τόσους πολλούς πολέμους».

Επίσης, τάχθηκε κατά της θανατικής ποινής λέγοντας ότι «καμία τιμωρία που δεν αφήνει παράθυρο στην ελπίδα δεν είναι δίκαιη. Μια τιμωρία που δεν αφήνει ελπίδες δεν είναι χριστιανική, είναι απάνθρωπη».

Τέλος, ο Ποντίφικας έκανε και μία αποκάλυψη:  «Πρέπει να υποβληθώ σε επέμβαση καταρράκτη».

«Στην ηλικία μου έρχεται και ο καταρράκτης και δεν βλέπεις καλά την πραγματικότητα. Του χρόνου θα πρέπει να υποβληθώ σε επέμβαση», είπε ο πάπας, συνομιλώντας με τους κρατούμενους.