Απάντηση στην απειλή της Άγκυρας για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Απάντηση στην απειλή της Άγκυρας για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποκλείει την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Αν η Τουρκία φέρει γεωτρύπανο για γεώτρηση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η κυπριακή κυβέρνηση θα ενεργήσει με όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεση της» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν απέκλεισε και την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις επεσήμανε, ότι η Τουρκία θέλει να καταστεί «κόμβος ενεργειακός, που θα αποτελεί τη μοναδική πηγή τροφοδότησης προς τη Δύση» και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί ο τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου να είναι αποτέλεσμα επιλογών μίας χώρας (της Τουρκίας), αλλά αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών, της οικονομικής βιωσιμότητας και συλλογικών αποφάσεων.

Επίσης, απέκλεισε οποιαδήποτε συνεκμετάλλευση ή συνδιαχείριση των φυσικών πόρων της Κύπρου με τους Τουρκοκύπριους, όπως απαιτεί η Αγκυρα, πριν από τη λύση του Κυπριακού. «Η λύση του Κυπριακού είναι η απάντηση στα προβλήματα, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση», τόνισε. Επίσης, ανέφερε ότι Κύπρος και Ελλάδα με συντονισμένες προσπάθειες κατέδειξαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι και ευρωπαϊκή. Αυτό, υπογράμμισε, καταγράφηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία διαβιβάστηκαν στην Αγκυρα στη σύνοδο της Βάρνας.