Τουρκοκύπριοι: Κρίση αν σταματήσετε τις γεωτρήσεις μας στην ΑΟΖ

Τουρκοκύπριοι: Κρίση αν σταματήσετε τις γεωτρήσεις μας στην ΑΟΖ

Απειλές από τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου

Με κρίση απειλή τη Λευκωσία ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά σταματήσει γεωτρήσεις των τουρκοκυπρίων στην ΑΟΖ.

Ο Κουτρέτ Οζερσάϊ , προειδοποίησε ότι θα υπάρξει κρίση στην ΑΟΖ σε περίπτωση, που οι Ελληνοκύπριοι επιχειρήσουν να εμποδίσουν τις γεωτρήσεις των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με τον Οζερσάϊ , εάν οι Ελληνοκύπριοι διενεργήσουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το ίδιο θα κάνουν και οι Τουρκοκύπριοι. «Αν παρεμποδιστούν, θα προκληθεί κρίση», είπε και ισχυρίστηκε πως «τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, σημείωσε, εξουσιοδότησε εταιρίες για έρευνες σε κάποια τεμάχια και το ίδιο έκαναν και οι Τουρκοκύπριοι.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «κάποια από αυτά τα τεμάχια συμπίπτουν». Θα μπορούσαμε, κατέληξε, «να καθίσουμε στο τραπέζι και να συμφωνήσουμε για τα κοιτάσματα αυτά από κοινού».

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, τόνισε ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων «δεν μπορεί να είναι ανοικτού τέλους». Ο κ Ακιντζι ανέφερε ότι δεν έχει απορρίψει συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την τοποθέτησε «σε μια όχι και τόσο μακρινή ημερομηνία». Ωστόσο, πρόσθεσε, πριν από την πραγματοποίηση της θα πρέπει να ανιχνευθούν οι αμοιβαίες προθέσεις.