Ο ελέφαντας που «καπνίζει» διχάζει την επιστήμη

Ο ελέφαντας που «καπνίζει» διχάζει την επιστήμη

Δείτε το βίντεο

Ένα βίντεο που δείχνει έναν άγριο ελέφαντα στην Ινδία να φυσάει τέφρα από μια φωτιά έχει μπερδέψει τους ειδικούς σε όλο τον κόσμο.

Ο Vinay Kumar, επιστήμονας που ανήκει στην κοινωνία προστασίας της άγριας φύσης (Ινδία), απαθανάτισε το απόσπασμα διάρκειας 48 δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού εργασίας στο δάσος Nagarhole στο κράτος της Καρνάτακας, τον Απρίλιο του 2016.

Ο ίδιος ανέφερε στο BBC ότι δεν έδωσε το βίντεο στη δημοσιότητα μέχρι τώρα, επειδή δεν «συνειδητοποίησε τη σημασία του».

Οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι ακόμα σαφές γιατί ο ελέφαντας φυσούσε στάχτες.

«Αυτή είναι η πρώτη γνωστή τηλεοπτική τεκμηρίωση ενός άγριου ελέφαντα που παρουσιάζει μια τέτοια συμπεριφορά, και αυτό έχει αμφιβολίες για τους επιστήμονες και τους εμπειρογνώμονες», ανέφερε δήλωση της Wildlife Conservation Society (Ινδία).

Ο ελέφαντας «φαίνεται να καταναλώνει ξυλάνθρακα» από μια ελεγχόμενη φωτιά στο έδαφος και «εισπνέει τις στάχτες», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο βιολόγος Βαρούν Ρ. Γκοσβαμί, ο οποίος εξέτασε το βίντεο, πιστεύει ότι «το πιθανότερ  είναι ο ελέφαντας να προσπαθούσε να χωνέψει καρβουνιασμένο ξύλο, καθώς φαινόταν να σηκώνει κάτι από το φλεγόμενο έδαφος, φυσώντας τη στάχτη που ερχόταν μαζί στην προβοσκίδα της και να τρώει το υπόλοιπο».

«Το κάρβουνο δεσμεύει τις τοξίνες και μπορεί να μην έχει πολύ θρεπτική αξία, τα άγρια ζώα μπορεί να προσελκύονται σε αυτό για αυτή τη φαρμακευτική τους αξία. Ο άνθρακας μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως καθαρτικό», σημείωσε.