Ξεκίνησε η «δύσκολη» συνάντηση Ερντογάν με Γιούνκερ και Τουσκ

Ξεκίνησε η «δύσκολη» συνάντηση Ερντογάν με Γιούνκερ και Τουσκ

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων

Ξεκίνησε στη Βάρνα η συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας, μεταξύ του Προέδρου της ΕΕ, Ντοναλντ Τουσκ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσήλθε στη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ και με τον υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Τουσκ και Γιούνκερ θα θέσουν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ερντογάν: Θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ

Η Τουρκία διατηρεί τον στρατηγικό στόχο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν συναντάται σήμερα με τους ηγέτες ευρωπαϊκών θεσμών σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί ο όλο και πιο δύσκολος διάλογος ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, σε μια σύνοδο που αναγγέλλεται τεταμένη.

Στον κατάλογο φιγουράρουν πάνω-πάνω η αποσάθρωση του κράτους δικαίου στην Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, η αμφιλεγόμενη διμερής συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, η κλινικά νεκρή προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ, η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μιας οργάνωσης κούρδων ανταρτών στη Συρία.

Σαν να μην έφθαναν αυτά, η συνάντηση σημειώνεται μερικές ημέρες μετά την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η μάζα των προβλημάτων για τα οποία βρίσκονται σε διένεξη η Τουρκία και η ΕΕ δεν παύει να διογκώνεται», αναγνώρισε ο Γιούνκερ, πάντως υποσχέθηκε έναν «ειλικρινή και ανοικτό διάλογο» με τον Ερντογάν. Η ΕΕ, επέμεινε παρ' όλ' αυτά, «επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία (της) με την Τουρκία».

Μια από τις προτεραιότητες για τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι να εξασφαλιστεί ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία που κλείστηκε τον Μάρτιο του 2016 για την κρίση των μεταναστών και των προσφύγων και επέτρεψε να μειωθούν σημαντικά οι διελεύσεις προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα κυρίως οικονομική βοήθεια.

Ο Ερντογάν έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τις «καθυστερήσεις» στην εκταμίευση των χρημάτων, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, στα οποία αναμένεται να προστεθούν άλλα τρία δισεκατομμύρια.