Hurriyet: Οι φυλακισμένοι της Μόρια στη Λέσβο

Hurriyet: Οι φυλακισμένοι της Μόρια στη Λέσβο

«Δεν ήξερα πως είναι τόσο άσχημα. Ήρθαμε στην Ευρώπη για ανθρώπινες συνθήκες αλλά εδώ είναι χειρότερα»

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet το κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Μόρια της Λέσβου. Σε χθεσινό της άρθρο με τίτλο «οι φυλακισμένοι της Μόρια», η εφημερίδα αναφέρεται στο κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων πως περίπου 5.000 άνθρωποι παλεύουν για την επιβίωση σε πολύ δύσκολες συνθήκες σε ένα στρατόπεδο που η χωρητικότητά του είναι για 2.000 άτομα.

Οι κύριες χώρες προέλευσης είναι η Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν, η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη, η Αλγερία, η Αιθιοπία, η Σομαλία, το Κονγκό κ.α.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν την χορήγηση ασύλου και στήνουν αντίσκηνα καθώς οι υπόλοιπες υποδομές είναι υπερπλήρης.

Δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να καίνε ξύλα. Η αναμονή φτάνει τους 3-4 μήνες και στο μεταξύ τα παιδιά παίζουν στις λάσπες, αναφέρει η εφημερίδα που φιλοξενεί και την δήλωση ενός 25χρονου από την Συρία που δηλώνει πως «δεν ήξερα πως είναι τόσο άσχημα. Ήρθαμε στην Ευρώπη για ανθρώπινες συνθήκες αλλά εδώ είναι χειρότερα».

Η γιατρός χωρίς σύνορα Λούκα Φοντάνα κάνει λόγο για αυτοκτονία ενός 19χρονου και πολλές άλλες απόπειρες.

Ένα μήνα νωρίτερα 200 άτομα είχαν μία τουαλέτα και 300 άτομα μια ντουζιέρα. Οι γυναίκες φοβούνται την νύχτα τονίζει επίσης η εφημερίδα περιγράφοντας το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί.