Αποφασισμένος να «τεντώσει το σχοινί» με την ΕΕ ο Ερντογάν

Αποφασισμένος να «τεντώσει το σχοινί» με την ΕΕ ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να απαντήσει «σε υψηλούς τόνους» στα Συμπεράσματα της ΕΕ

Αποφασισμένος να «τεντώσει το σχοινί» με τις Βρυξέλλες παρουσιάζεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεταβαίνει στη Βάρνα για την ευρωτουρκική συνάντηση, «εφοδιασμένος» με διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αιτήματα προς εξασφάλιση «δώρων» από την ΕΕ, σύμφωνα με την Κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν κάνει πίσω από τις διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που όπως πληροφορείται η εφημερίδα, αναμένεται να μεταφέρει σε «αυστηρή γλώσσα», για λόγους τακτικής αλλά και ουσίας, προς τους Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μπόικο Μπορίσοφ αύριο βράδυ, στην ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να απαντήσει «σε υψηλούς τόνους» στη θέση της ΕΕ, όπως αυτή καταγράφηκε στα ισχυρά Συμπεράσματα, διά των οποίων τα 28 κράτη-μέλη «καταδίκασαν έντονα» τις «παράνομες δραστηριότητες» της Τουρκίας και έθεσαν τη χώρα υπό το μικροσκόπιο της ΕΕ, στο πλαίσιο διαρκούς παρακολούθησης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μεγάλο ωστόσο ζητούμενο για τον κ. Ερντογάν είναι η εξασφάλιση νέων «δώρων» από την ΕΕ, κάτι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οδήγησε το τουρκικό ΥΠΕΞ να ετοιμάσει έγγραφο με «τέσσερις» δήθεν «ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις» της ΕΕ προς την Άγκυρα, κάτι που αναμένεται να αξιοποιήσει ο Τούρκος Πρόεδρος, προσδοκώντας να εξασφαλίσει οδικό χάρτη υλοποίησής τους. Συγκλίνουσες πάντως πληροφορίες αναφέρουν, ότι βασική επιδίωξη του κ. Ερντογάν στην ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας, είναι να εξασφαλίσει «απτές δεσμεύσεις» για προώθηση όλων των στοιχείων που αφορούν στις «υποχρεώσεις» που ανέλαβαν τα 28 κράτη-μέλη έναντι της Άγκυρας, στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας στις 18 Μαρτίου 2016.

Μοχλός πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να αποτελέσει για μιαν ακόμη φορά το προσφυγικό και οι επαναλαμβανόμενες απειλές Ερντογάν, ότι θα αφήσει τους πρόσφυγες να κατακλύσουν την ευρωπαϊκή επικράτεια, εάν δεν υλοποιηθούν οι «αναληφθείσες υποχρεώσεις» της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Στο πλαίσιο της τακτικής αυτής, το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει «ξεσκονίσει» κυριολεκτικά την εν λόγω Δήλωση του 2016, στη βάση της οποίας ετοίμασε έγγραφο εργασίας που προβάλλει ισχυρισμούς περί των εξής «τεσσάρων» δήθεν «ανεκπλήρωτων ευρωπαϊκών δεσμεύσεων» έναντι της Τουρκίας.

Η Άγκυρα επιρρίπτει ευθύνη σε Λευκωσία-Αθήνα

Τουρκικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καμιά διάθεση να θέσει το Κυπριακό στη Βάρνα, αλλά «εάν αυτό εγερθεί, τότε θα υποδείξει ότι η ΕΕ γνωρίζει, ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Αθήνα, που οδήγησαν σε ναυάγιο τις συζητήσεις στο Κραν Μοντάνα». Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, που θα συνοδεύει τον κ. Ερντογάν στη Βάρνα, φρόντισε να επισημάνει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ότι «είναι πολύ ατυχές, αυτοί που μας έλεγαν ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες ευθύνονται για την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα για τη λύση του Κυπριακού, να υιοθετούν τέτοιες δηλώσεις», καρφώνοντας την ΕΕ για τα επικριτικά Συμπεράσματα που υιοθέτησε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και διατυπώνοντας τον ισχυρισμό, ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν υπεύθυνες τη Λευκωσία και την Αθήνα για το αδιέξοδο που προκλήθηκε στο ελβετικό θέρετρο.

Ψηλοί τόνοι για εξασφάλιση «δώρων»

Τόσο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όσο και η Κομισιόν θεωρούν ότι η ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας «δεν θα είναι εύκολη». Κοινοτικές πηγές επισημαίνουν μάλιστα, ότι η τακτική των υψηλών τόνων που αναμένεται ότι θα υιοθετήσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, στοχεύει στην εκμαίευση ανταλλαγμάτων. Οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Ερντογάν δεν ικανοποιείται μόνο με το νέο πακέτο στήριξης των 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ, για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε τουρκικό έδαφος και θεωρούν ότι θα επιστρατεύσει υψηλούς τόνους, προκειμένου να εξασφαλίσει δεσμευτικό οδικό χάρτη επί των τεσσάρων «ανεκπλήρωτων ευρωπαϊκών υποχρεώσεων» που αποδίδει η Άγκυρα στην ΕΕ.

Δηλαδή, την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες, την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, την επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, κάτι που προϋποθέτει το άνοιγμα-ξεπάγωμα κεφαλαίων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για εξασφάλιση κι άλλων κονδυλίων από την ΕΕ, όσο διαρκεί η «φιλοξενία» των προσφύγων από την Τουρκία.

Εξσφαλισμένα τα 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία

Δεδομένη είναι η πολιτική δέσμευση και κατά συνέπεια η πολιτική βούληση των «28» να παραχωρήσουν νέο πακέτο οικονομικής στήριξης προς την Τουρκία, ύψους 3 δισ. ευρώ ως βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε τουρκικό έδαφος. Αυτό θα αποτελέσει το βασικό δώρο της ΕΕ επισήμως στην ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας.

Η μοναδική διαφωνία που υπάρχει στους κόλπους της ΕΕ, αφορά στον τρόπο κατανομής των κονδυλίων, καθώς έξι τουλάχιστον κράτη-μέλη, με πρωτοστάτη τη Γερμανία, ζητούν από την Κομισιόν να διαθέσει το σύνολο των 3 δισ. ευρώ από τον υφιστάμενο κοινοτικό προϋπολογισμό, κάτι που η ομάδα Γιούνκερ θεωρεί αδύνατο, καθώς επισημαίνει, ότι δεν υπάρχουν τόσο υψηλά διαθέσιμα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε στη Σύνοδο Κορυφής, όπως ποσό 1,5 δισ. ευρώ παραχωρηθεί από τον υφιστάμενο κοινοτικό προϋπολογισμό και ποσό 1,5 δισ. ευρώ από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, εισήγηση η οποία φέρεται να κερδίζει έδαφος. Σημειώνεται ότι στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση της Κομισιόν για αναλογία 1 δισ. ευρώ (κοινοτικός προϋπολογισμός) και 2 δισ. ευρώ (εθνικοί προϋπολογισμοί), η οποία όμως δεν βρίσκει σύμφωνα αρκετά κράτη-μέλη. Σε κάθε περίπτωση, η Άγκυρα θα λάβει το συνολικό ποσό των 3 δισ. ευρώ, ανεξαρτήτως από ποια τσέπη προέρχονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, η δική της εθνική συμβολή θα διατεθεί για τους πρόσφυγες στην Ιορδανία και τον Λίβανο, αποφεύγοντας δηλαδή να συνεισφέρει προς την Τουρκία άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, δεν θα μπορέσει να αποφύγει να συμβάλει στη στήριξη της Τουρκίας μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού, στον οποίο ως γνωστόν συμμετέχουν αναλογικά όλα τα κράτη-μέλη.

Ο Τουσκ θα θέσει τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Αποφασισμένος να θέσει καθηκόντως το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, κατ’ εντολή και των πρόσφατων Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο Πολωνός κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι θα εγείρει το ζήτημα προς τον κ. Ερντογάν, θέτοντας θέμα τερματισμού των έκνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο, κοινοτικές πηγές θεωρούν, ότι οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να διαφοροποιήσουν τη στάση που τηρεί ο Τούρκος Πρόεδρος έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της έρευνας και της εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων.