Ο δις «καταδικασμένος» Ερντογάν πάει στη Συνάντηση Κορυφής με την ΕΕ

Ο δις «καταδικασμένος» Ερντογάν πάει στη Συνάντηση Κορυφής με την ΕΕ

Αύριο Δευτέρα η συνάντηση στη Βουλγαρία σε κλίμα όξυνσης των σχέσεων

Με τη διπλή ευρωπαϊκή καταδίκη για Ελλάδα και Κύπρο στους ώμους, ξεκινά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Συνάντηση Κορυφής με την ΕΕ, που θα γίνει αύριο, 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας (η χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ για αυτό το εξάμηνο). Η συνάντηση γίνεται ενώ οι σχέσεις Βρυξελλών και Άγκυρας έχουν οξυνθεί επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ενώ και την περασμένη Παρασκευή τα ξημερώματα, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ καταδίκασε εις διπλούν την προκλητικότητα Ερντογάν, τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και απέναντι στην Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έβγαλε επίσημη ανακοίνωση που αναφέρει ρητά ότι «καταδικάζει σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» ενώ εξέφρασε και πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων διακήρυξαν την «πλήρη αλληλεγγύη» τους με την Ελλάδα και την Κύπρο και απαίτησαν «επειγόντως» από την Τουρκία «να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο», όπως επίσης ζητούν από την 'Αγκυρα την εξομάλυνση της σχέσης της με την Κύπρο.

Οι ηγέτες της ΕΕ παρέπεμψαν στην τουρκική τακτική στις διαφορές με την Ελλάδα και την Κύπρο. Τον Φεβρουάριο ένα τουρκικό σκάφος περιπολίας είχε εμβολίσει ελληνικό πλοίο. Ένα περαιτέρω σημείο αντιπαράθεσης είναι η εξόρυξη φυσικού αερίου μπροστά από τις ακτές της Κύπρου, όπου πλοία του τουρκικού ναυτικού είχαν σταματήσει τον Φεβρουάριο, μεταξύ άλλων, ένα σκάφος του ιταλικού πετρελαϊκού ομίλου ΕΝΙ.

Η Άγκυρα βεβαίως δεν άργησε να απαντήσει διαμηνύοντας προς την ΕΕ ότι «έχετε χάσει την αμερολήψια σας, μην παρεμβαίνετε στην δικαιοσύνη».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για «απαράδεκτες διατυπώσεις και ένα κείμενο που εξυπηρετεί της Ελληνικές - Ελληνοκυπριακές θέσεις» προσθέτοντας ότι η ΕΕ «υποστηρίζει αυτές τις δυο χώρες μόνο και μόνο επειδή είναι μέλη της, χωρίς να εξετάζει αν έχουν δίκιο ή όχι».

Μήνυμα προς την Τουρκία είχε στείλει και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την ετήσια δεξίωση που παρέθεσε την Πέμπτη το απόγευμα στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μαζί θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση για την Ελλάδα».

Ο Ερντογάν ζητά τα… χρεωστούμενα για το προσφυγικό

Η Τουρκία επιπλέον έχει θέσει θέμα για «υπολειπόμενο ποσό» από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε συμφωνήσει να δαπανήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα θέσει το ζήτημα αυτό στις συζητήσεις που θα έχει με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Βάρνα. «Οι υποσχέσεις που μας έδωσαν δεν τηρήθηκαν… Είπαν ότι θα μας έδιναν 3 δισ. ευρώ συν άλλα 3 δισ. ευρώ ως στήριξη, αλλά μέχρι τώρα μόνο 850 εκατ. ευρώ έχουν μπει στα ταμεία μας», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Αν είναι να δώσετε αυτά τα λεφτά, τότε κάντε το. Αυτή η χώρα έχει περηφάνια και δεν μπορείτε να παίζετε με την περηφάνια μας».