Ερντογάν: Δε θα σταματήσουμε μέχρι να σώσουμε τα αδέλφια μας στη Συρία

Ερντογάν: Δε θα σταματήσουμε μέχρι να σώσουμε τα αδέλφια μας στη Συρία

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο τουρκικός στρατός και η Τουρκία πραγματοποιούν εισβολή», υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος

Η Τουρκία σύντομα θα βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που αναζητούν την υποστήριξή της στα σύνορα της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε εκδήλωση του κόμματός του στη Σαμσούντα.

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρις ότου σώσουμε τα αδέλφια μας στη Συρία και μέχρι να εξολοθρεύσουμε οριστικά την παγίδα που έχει τεθεί για τη χώρα μας», διεμήνυσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία πραγματοποιεί εισβολή στη Συρία με την επιχείρησή της στην Αφρίν. «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο τουρκικός στρατός και η Τουρκία πραγματοποιούν εισβολή στη Συρία», ξεκαθάρισε.

Δεσμεύθηκε ακόμα να προστατεύσει τους πολίτες της Αφρίν και υποστήριξε ότι κάτοικοι της πόλης έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σε αυτήν, ενώ αργότερα, σε άλλη ομιλία του, ανέφερε ότι 3.740 τρομοκράτες έχουν «εξουδετερωθεί» στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους Σύροι αντάρτες έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους την περιοχή του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, διαβεβαίωσε σήμερα μια πηγή του τουρκικού στρατού, την ώρα που εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής μοίραζαν τρόφιμα στους κατοίκους.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι μαχητές εισέβαλαν στην πόλη Αφρίν την περασμένη Κυριακή, μετά από οκτώ εβδομάδες μαχών, για να εκδιώξουν τους Κούρδους των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Μια στρατιωτική πηγή είπε σήμερα στο πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι και οι τελευταίες κοινότητες τέθηκαν υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Οι έρευνες συνεχίζονται ώστε οι ντόπιοι να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους», είπε η πηγή αυτή.

Στην πόλη Αφρίν, πολλοί κάτοικοι περίμεναν στην ουρά για να πάρουν το συσσίτιο που μοίραζε η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, ενώ οι Τούρκοι στρατιώτες κυκλοφορούσαν στους δρόμους με θωρακισμένα οχήματα.

«Προσπαθούμε να επαναφέρουμε τη ζωή στους φυσιολογικούς ρυθμούς της» το συντομότερο δυνατόν. «Οι κινητές κουζίνες μας είναι εδώ και οι ομάδες μας πήγαν στα χωριά», είπε ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου στην Τουρκία, Κερέμ Κινίκ.