Στο Αφγανιστάν οι Αμερικανοί και μετά το 2014

Επίσημες διαπραγματεύσεις για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν ακόμη και μετά το 2014 ξεκινά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με αξιωματούχο του.

Παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν – ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος-, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν άμεσα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κι ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε στους προεκλογικούς του λόγους ότι η αμερικανική στρατιωτική παραμονή στο Αφγανιστάν φτάνει στο τέλος της, Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην Καμπούλ την περασμένη βδομάδα για να συζητήσουν Διμερή Συμφωνία Ασφάλειας για την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων και πέραν του χρονοδιαγράμματος του 2014.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Cable, ο ειδικός αντιπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Marc Grossman, προσπάθησε να μην αναιρέσει τις υποσχέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης -προεκλογική περίοδος γαρ- αλλά ανέφερε ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία για της παράτασης της παραμονής των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Όμως, όπως εξήγησε, τα στρατεύματα δεν θα εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις αλλά θα έχουν ρόλο εγγυητών και εκπαιδευτών των αφγανικών δυνάμεων.

Το ίδιο έχει ανακοινώσει και το ΝΑΤΟ για τις δυνάμεις του.