Τραμπ: Η Ελλάδα πολύτιμος φίλος και σύμμαχος

Τραμπ: Η Ελλάδα πολύτιμος φίλος και σύμμαχος

Δείτε τι αναφέρει η Προεδρική Διακήρυξη των ΗΠΑ για την 25η Μαρτίου

Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε ευθυμία όταν είπε κατά την χθεσινή δεξίωση που έδωσε προς τιμήν της 25ης Μαρτίου 1821, πως θα βρίσκεται για επτά ακόμα χρόνια στον Λευκό Οίκο για να γιορτάζει την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας ενώ παράλληλα υπέγραψε σχετική Προεδρική Διακήρυξη.

Την Παρασκευή δόθηκε στη δημοσιότητα το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε αυτή γίνεται αναφορά στη διευρυμένη στρατηγική και οικονομική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, αλλά και στην επερχόμενη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, στην οποία η Αμερική θα είναι η τιμώμενη χώρα.

«Ήταν τιμή να καλωσορίσω τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο πέρυσι. Η επίσκεψή του υπογράμμισε τη σημασία της διμερούς μας σχέσης και της συνεχιζόμενης στρατηγικής μας συνεργασίας σε θέματα όπως η επιβολή του νόμου, η αντιτρομοκρατία, τα θέματα άμυνας, ενέργειας, και εμπορίου. Τα έθνη μας συνεχίζουν να διευρύνουν τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς μας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για επενδύσεις και εμπόριο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Φέτος, οι ΗΠΑ αισθάνονται περήφανες που θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης Αυτή η ιστορική επιχειρηματική και εμπορική έκθεση θα παρουσιάσει την αμερικανική τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και θα ενισχύσει περαιτέρω την εταιρική σχέση και τη συνεργασία μεταξύ των μεγάλων εθνών μας» σημειώνεται.

Στη διακήρυξη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει ειδική αναφορά και στην αμυντική συνεργασία, τονίζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ. Το θέμα των αμυντικών δαπανών είχε αποτελέσει κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ως υποψήφιος είχε υποστηρίξει ότι πλούσιες συμμαχικές χώρες εκμεταλλεύονται την ασφάλεια που τους παρέχουν οι ΗΠΑ και δεν επενδύουν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, κάτι, που όπως υπενθύμιζε, συνιστά μια νατοϊκή υποχρέωση.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες και χρησιμεύει ως πολύτιμος οικοδεσπότης για τις ναυτικές δυνάμεις μας στον κόλπο της Σούδας. Η ελληνοαμερικανική μας συνεργασία είναι ισχυρή και είμαστε ευγνώμονες που έχουμε έναν τέτοιο πολύτιμο σύμμαχο και φίλο στην Ελλάδα» επισημαίνεται

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ως τη «γενέτειρα της δημοκρατίας και του Δυτικού Πολιτισμού», ο Πρόεδρος Τραμπ σημειώνει τη βαθιά επίδραση τού ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού και γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα έχει μια πλούσια και ένδοξη κληρονομιά, λαμπρή στις σημαντικές της συνεισφορές στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την επιστήμη. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν το διαχρονικό ιδεώδες της ανθρώπινης ελευθερίας, το οποίο ενέπνευσε τους πατέρες του έθνους μας όταν σχεδίασαν το Σύνταγμα και ίδρυσαν τη δημοκρατία μας. Η κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας συνεχίζεται σήμερα, καθώς η ελευθερία συνεχίζει να χρησιμεύει ως φάρος ελπίδας σε όλους όσους επιθυμούν μια καλύτερη ζωή» υπογραμμίζεται.

Επιπλέον, στη διακήρυξη τονίζονται οι κοινές ιστορικές και πολιτισμικές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες και διέπουν το πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Σε αυτόν τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, αναλογιζόμαστε τους κοινούς δεσμούς ιστορίας και κληρονομιάς που συνδέουν τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Τα έθνη μας μοιράζονται πολιτιστικά, οικονομικά και αμυντικά συμφέροντα, αλλά η βάση της διαρκούς φιλίας μας είναι η αδιάκοπη αφοσίωση μας στην ελευθερία και η κοινή μας αγάπη για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν σταθερό δεσμό με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, τις κοινές αξίες και τη συνεχή δέσμευση για ελευθερία και κυριαρχία» προστίθεται.

Τέλος, γίνεται αναφορά στη θετική συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην αμερικανική κοινωνία και τον ρόλο που διαδραματίζει ως γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ παράλληλα σημειώνεται πως η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο σύμμαχο που παίζει έναν εποικοδομητικό περιφερειακό ρόλο.

«Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ελληνική καταγωγή. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει κάνει αμέτρητες θετικές συμβολές στο έθνος μας και έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισχυρής μας σχέσης με την Ελλάδα» επισημαίνεται και συμπληρώνεται: «Σε αυτή την 197η επέτειο της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας, τιμούμε την Ελλάδα ως έναν ισχυρό και πιστό σύμμαχο και αξιόλογο εταίρο στην προώθηση της ειρήνης, της ελευθερίας και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο».

Τι έγινε στην δεξίωση προς τιμήν των Ελλήνων

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της ετήσιας δεξίωσης που παρέθεσε την Πέμπτη το απόγευμα στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου αναφέρθηκε στην σημασία της εθνικής επετείου για την ελληνική ανεξαρτησία αλλά και στις κοινές αξίες που διέπουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις .

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε: «Όπως οι πρόγονοί μας, έτσι και εμείς θα αντλήσουμε δύναμη και από τους δεσμούς της ιστορίας και του πολιτισμού που ενώνουν τις χώρες μας και διαμορφώνουν το πεπρωμένο μας. Και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας στις αξίες και τις αρχές που καθορίζουν το ποιοι είμαστε. Και είμαστε ενωμένοι στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας σήμερα και για πάντα».

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως την «γενέτειρα της δημοκρατίας και του Δυτικού Πολιτισμού», υποστηρίζοντας πως οι κοινές ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες ενέπνευσαν τους πολίτες σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου να αναλάβουν δράση και να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σημειώσει την βαθιά επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Παντού γύρω μας, εδώ στις ΗΠΑ, βλέπουμε την βαθιά επίδραση του ελληνικού πολιτισμού, της τέχνης και της φιλοσοφίας. Οι πατέρες (της αμερικανικής δημοκρατίας) συμβουλεύτηκαν την σοφία των αρχαίων ελληνικών πόλεων-κρατών όταν έγραφαν το δικό μας Σύνταγμα. Ήξεραν τι έκαναν. Οι στρατηγοί, οι επιστήμονες, οι δικηγόροι και οι εκπαιδευτικοί μας συνεχίζουν να βρίσκουν έμπνευση στα έργα των αρχαίων Ελλήνων. Και σε όλη αυτή την πρωτεύουσα, από το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι το Μνημείο του Λίνκολν και τον όμορφο Λευκό Οίκο, βλέπουμε την μεγαλοπρέπεια της ελληνικής αρχιτεκτονικής».

«Τιμούμε την ελληνική ανεξαρτησία εδώ στο Λευκό Οίκο από το 1987, μια παράδοση που γνωρίζουμε ότι θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια. Θα είμαι μαζί σας μόνο για τα επόμενα επτά».

Κλείνοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως οι κοινές πολιτισμικές αξίες αποτελούν την βάση πάνω στην οποία οι ΗΠΑ και η Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν μαζί τις οποίες προκλήσεις εμφανιστούν στο μέλλον.

«Γιορτάζοντας την ελληνική ανεξαρτησία, τιμούμε αυτήν την επιρροή και θυμόμαστε την κοινή μας κληρονομιά. Ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας στο ότι οποιαδήποτε πρόκληση κι αν εμφανιστεί στο μέλλον, θα την αντιμετωπίσουμε μαζί. Θα είμαστε όλοι μαζί, ως μέλη μιας μεγάλης κοινότητας εθνών».

2
σχόλια
  1. avatar LUCI666FER

    HORIS TIN AMERIKI,NATO KE EUROPAIKI ENOSI STIN KALITERI PERIPTOSI ISOS I ELADA NA ITAN I MISI APO OTI SIMERA KE STIN HIROTERI NA MIN IPIRHE KAN SAN KRATOS AN FRANCE KE UK DEN EPENEVENAN TOTE TO 1821 STON AGONA GIA ANEXARTISIA.

  2. avatar LUCI666FER

    USA ,O PIO PISTOS ,POLITIMOS KE PANTOTINOS FILOS KE SIMAHOS TIS MIKRIS ELADAS.
    LONG LIVE THE USA!
    GOD BLESS AMERICA!

Παρακαλούμε περιμένετε ...