Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν για τη Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν για τη Συρία

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας θα τους απασχολήσει το θέμα της Συρίας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ θα έχει εντός της ημέρας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου.

Στη συνομιλία αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Συρίας, καθώς όπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε «μια συνεννόηση, όχι σε συμφωνία» σχετικά με την κουρδική πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη, ότι η Άγκυρα επιδιώκει μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον, για το ποιος θα αναλάβει την ασφάλεια της Μανμπίτζ μετά την αποχώρηση από την περιοχή της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε, πως η Τουρκία θέλει, η συνεννόηση με τις ΗΠΑ αναφορικά με την Μανμπίτζ όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα, να αποτελέσει πρότυπο για όλες τις περιοχές που ελέγχονται από τη YPG. Ωστόσο, υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξει τελικά μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, η Τουρκία θα εκδιώξει από τη συριακή μεθόριο την κουρδική πολιτοφυλακή YPG. «Αν αυτό το σχέδιο δεν εφαρμοστεί, η μοναδική επιλογή που μας απομένει θα είναι η απομάκρυνση των τρομοκρατών. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Συρία, αλλά και για το Ιράκ», είπε ο ίδιος.