Στο στόχαστρο το Facebook για την μαζική παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Στο στόχαστρο το Facebook για την μαζική παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Σάλος από τις αποκαλύψεις ότι εταιρεία ανάλυσης δεδομένων απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα άνω των 50 εκατ. χρηστών και τα χρησιμοποίησε υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Παγκόσμιος σάλος έχει ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις των New York Times και Observer πως η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα άνω των 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και τα χρησιμοποίησε για να αναπτύξει τεχνικές υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα συνεδρίασης των αρχών που είναι αρμόδιες για την προστασία των δεδομένων στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε από την πλευρά του χθες Δευτέρα πως οι ευρωβουλευτές θα «ερευνήσουν ευρέως» αυτή την «απαράδεκτη παραβίαση του δικαιώματος στον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων».

Από την πλευρά του, το Facebook ανακοίνωσε πως έκλεισε τον λογαριασμό της Cambridge Analytica, ενώ η ίδια η εταιρία «αρνήθηκε κατηγορηματικά» χθες Δευτέρα ότι χρησιμοποιήσε αυτά τα δεδομένα για να εκπονήσει ένα λογισμικό που επέτρεπε να προβλεφθεί και να επηρεαστεί η ψήφος των εκλογέων.

Βρετανία και ΗΠΑ καλούν Ζάκερμπεργκ για εξηγήσεις

Η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή που είναι υπεύθυνη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ζήτησε σήμερα ένταλμα για να ερευνήσει τα γραφεία της Cambridge Analytica και κάλεσε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να δώσει εξηγήσεις ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου.

Παράλληλα, η εταιρεία Facebook Inc. θα ενημερώσει αύριο στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενώ πολλοί Αμερικανοί βουλευτές έχουν ζητήσει να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου ο ίδιος ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

«Καλωσορίζει» την έρευνα ο Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να προστατεύεται η ιδιωτικότητα των Αμερικανών και καλωσορίζει τις έρευνες που διεξάγονται σχετικά με τις πληροφορίες ότι η εταιρεία συμβούλων Cambridge Analytica, την οποία είχε προσλάβει για να τον βοηθήσει να κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος πιστεύει πως η ιδιωτικότητα των Αμερικανών πρέπει να προστατεύεται. Ξέρετε, αν το Κογκρέσο θέλει να εξετάσει το θέμα ή θέλουν να το εξετάσουν άλλες υπηρεσίες, το καλωσορίζουμε», δήλωσε στο Fox News Channel ο αναπληρωτής γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Ρατζ Σαχ, όταν ερωτήθηκε αν ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα πρέπει να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου για τις πληροφορίες αυτές, που έχουν εξοργίσει τόσο αμερικανούς κοινοβουλευτικούς όσο και διεθνείς ρυθμιστικές αρχές.