Πρόεδρος μέχρι το 2024 ο Πούτιν – Ποιοι έσπευσαν να τον συγχαρούν

Πρόεδρος μέχρι το 2024 ο Πούτιν – Ποιοι έσπευσαν να τον συγχαρούν

Σιωπή από την ΕΕ για την πανηγυρική επανεκλογή του πιο ισχυρού άνδρα της Ρωσίας

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξελέγη φέτος για μια τέταρτη θητεία με ποσοστό 76,67% των ψήφων και με τεράστια διαφορά από τους αντιπάλους του σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα μετά την καταμέτρηση του 99,8% των ψήφων.

Ο Πούτιν κατάφερε στις εκλογές της Κυριακής να πάρει τα υψηλότερα ποσοστά που έχει συγκεντρώσει ποτέ σε προεδρικές εκλογές και επίσης να εκλεγεί με υψηλότερο ποσοστό από αυτό που προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Έτσι , θα παραμείνει στην εξουσία ως το 2024, τη χρονιά που θα γιορτάσει τα 72 του χρόνια, ενώ καθιερώθηκε πλέον περισσότερο από ποτέ ως ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, αφού κατάφερε να την επαναφέρει στο προσκήνιο της διεθνούς σκηνής, με τίμημα όμως ένα κλίμα έντασης με τη Δύση άνευ προηγουμένου μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η τέταρτη αυτή θητεία του αναμένεται να είναι και η τελευταία του, καθώς ο ίδιος έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορεί να είναι υποψήφιος και μετά το 2024. Σε ερώτηση μάλιστα για το ενδεχόμενο να υπάρξει κι άλλη υποψηφιότητά του μετά το 2024, ο Πούτιν απάντησε: «Αστειεύεστε. Τί θα κάνω; Θα μείνω εδώ έως ότου φτάσω τα εκατό; Όχι».

Ειδικοί εκτιμούν ως εκ τούτου ότι τα έξι προσεχή χρόνια θα αφιερωθούν στην προετοιμασία ενός διαδόχου του.

Οι πρώτοι ηγέτες που έστειλαν συγχαρητήρια - Σιωπή από την ΕΕ

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν  σήμερα τον Ρώσο ομόλογό τους, με ευχές σύσφιξη, ενίσχυση  και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των χωρών τους.

Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακόμα δεν έχουν εκφράσει τα τυπικά - έστω - συγχαρητήρια τούς.

Για παράδειγμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «θα συγχαρεί σύντομα τον Ρώσο πρόεδρο με ένα τηλεγράφημα» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ακόμα ότι σε αυτό τη τηλεγράφημα θα αναφέρονται οι προκλήσεις στις γερμανορωσικές σχέσεις.

«Έχουμε διαφορές απόψεων με τη Ρωσία και επικρίνουμε σαφώς τις πολιτικές της Ρωσίας σε ορισμένα θέματα -στην Ουκρανία, στη Συρία», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η επαφή με την ρωσική κυβέρνηση και τον Ρώσο πρόεδρο.

Αρκετές ώρες αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τηλεφωνικά στον Βλαντίμιρ Πούτιν «τις ευχές του για επιτυχία στον πολιτικό, δημοκρατικό, οικονομικό και κοινωνικό εκσυγχρονισμό της χώρας», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την Αφρίν και την ανατολική Γούτα και ζητώντας επαναδέσμευση στη μάχη κατά των χημικών όπλων.