Κοινό μέτωπο ανταρτών απέναντι στον Άσαντ

Τη συγκρότηση μιας κοινής ηγεσίας συμφώνησαν οι διαιρεμένοι αντάρτες της Συρίας, υπό την πίεση των ξένων υποστηρικτών, προκειμένου να συντονιστούν στο αγώνα για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η απόφαση ελήφθη από 12 άτομα -μεταξύ των οποίων και ηγετικά στελέχη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού- που συναντήθηκαν εντός του συριακού εδάφους την Κυριακή. Στόχος της είναι να βελτιωθεί ο συντονισμός των μαχητών και να δημιουργηθεί μια ενιαία ηγεσία με την ελπίδα ότι οι ξένες δυνάμεις θα είναι πιο πρόθυμες να την εξοπλίσουν.

"Επιτεύχθηκε συμφωνία, τώρα απομένει να την υπογράψουν", είπε μία πηγή των ανταρτών. "Οι ξένοι υποστηρικτές μας λένε: Ενωθείτε, χρειαζόμαστε μια σαφή και αξιόπιστη παράταξη για να της παράσχουμε όπλα", πρόσθεσε.

Αύριο, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Γαλλία μια σύνοδος για την υποστήριξη των "επαναστατικών πολιτικών συμβουλίων" τα οποία διοικούν τις ζώνες, στα βόρεια της Συρίας, που έχουν απελευθερωθεί από τους αντάρτες.

Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από 20 χώρες.

Σύροι εκπρόσωποι από πέντε τέτοια συμβούλια θα παραστούν επίσης στη συνάντηση η οποία οργανώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, παρουσία του υπουργού Λοράν Φαμπιούς.

Κάλπες το Δεκέβριο

Βουλευτικές εκλογές για την πλήρωση πέντε εδρών που έχουν μείνει κενές στο συριακό κοινοβούλιο θα διεξαχθούν στη Συρία την 1η Δεκεμβρίου, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Σκοπός να καλυφθούν δύο έδρες στο Χαλέπι, μία στη Χάμα, μία στην Ιντλίμπ και άλλη μία στη Χασάκε και οι οποίες έμειναν κενές μετά την αποσκίρτηση δύο βουλευτών αλλά και την τοποθέτηση άλλων τριών σε άλλα αξιώματα.