“Ευρώπη ή Κόσοβο; Κόσοβο!” διαμηνύει η Σερβία

Ακόμη και την ευρωπαϊκή της προοπτική είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει η Σερβία αν της τεθεί αδιαπραγμάτευτος όρος η αναγνώριση του Κοσόβου.

“Ευρώπη ή Κόσοβο; Κόσοβο!” διαμηνύει ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

“Αν μας θέσουν επίσημα τον όρο: Ευρώπη ή Κόσοβο – θα παραιτηθούμε από την ευρωπαϊκή πορεία. Αυτό είπα και στην εκστρατεία και ο λαός μου δεν θα αιφνιδιαζόταν αν το πρότεινα”, τόνισε ο κ. Νίκολιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βέτσερνιε Νόβοστι του Βελιγραδίου.

Ο κ. Νίκολιτς είπε ότι η Σερβία έχει επιτύχει το βαθμό οργάνωσης, ώστε να μπορεί να υπολογίζει στην ΕΕ.

“Η ΕΕ τώρα μας κρατά σε απόσταση, μόνον εξαιτίας του Κοσόβου. Αλλά μπορεί να μας κρατά έτσι για άλλα εκατό χρόνια, εμείς δεν θα αλλάξουμε θέση για τη νότια επαρχία. Αν αρχίσουν να μας ορίζουν νέους κανόνες, που δεν ίσχυαν για άλλα κράτη, τότε μπορούν να μας απορρίψουν. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να μας πουν: δεν σας θέλουμε” υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Σε ερώτηση αν μετά τα τελευταία μηνύματα από τις Βρυξέλλες έχει αντιληφθεί ότι η πολιτική Κόσοβο και Ευρώπη δεν είναι πλέον υλοποιήσιμη, ο κ. Νίκολιτς ανέφερε ότι “αν και επίσημα τοποθετήσουν τείχος, τότε η πολιτική και Ευρώπη και Κόσοβο δεν θα είναι δυνατή”.

“Προς το παρόν κανένας δεν ζήτησε επίσημα να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο. Οργανώνουμε τη χώρα με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που μας βοηθούν να υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις”, σημείωσε.

“Αν είμαστε σταθεροί και εκπληρώνουμε τους όρους, δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ασταθής και συνεχώς να μας θέτει νέους όρους. Εμείς ζητάμε απλώς να μην μας θέτουν νέους όρους όπως και σε άλλες χώρες, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο” ανέφερε.