Η Β. Κορέα απαγόρευσε την επανένωση οικογενειών του πολέμου

Την επ΄αόριστον αναβολή μιας σειράς συναντήσεων, που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ οικογενειών που έχουν χωριστεί εξαιτίας του πολέμου του 1950-53 στην Χερσόνησο, ανακοίνωσε η Βόρειος Κορέα.

Η επανένωση των συγγενών, που εξακολουθούν να είναι χωριστά μετά από έξι δεκαετίες, είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Τετάρτη στο βορειοκορεατικό θέρετρο Mount Kumgang, ακριβώς βόρεια των  συνόρων των δύο χωρών, ενώ θα διαρκούσε 6 ημέρες. 

Η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τις συναντήσεις- που είχαν θεωρηθεί ως μια σημαντική κίνηση ώστε να αποκατασταθούν, εν μέρει, οι σχέσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων-  επειδή η Σεούλ χρησιμοποιεί αυτό ως αφορμή για να εντείνει την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών.  

"Οι συναντήσεις των οικογενειών που έχουν χωριστεί μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας θα αναβληθούν, μέχρι να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα για την έναρξη διαλόγου και διαπραγματεύσεων", αναφέρει το πρακτορείο Ειδήσεων KNCA επικαλούμενο ανακοίνωση της επιτροπής της Βόρειας Κορέας.

Οι επανενώσεις των οικογενειών  θα ήταν οι πρώτες σε σχεδόν τρία χρόνια και η Νότιος Κορέα εξέφρασε τη θλίψη της για την απόφαση της Πιονγιάνγκ.

"Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να επικριθεί για την απάνθρωπη συμπεριφορά της, που έσπασε τις καρδιές όλων των οικογενειών που χωρίζονται από τον πόλεμο και όλων των Νοτιοκορεατών σε γενικές γραμμές," δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιο Νοτιοκορεατικού υπουργείου.