Χάος στο Ακαπούλκο

Χαοτική κατάσταση επικρατεί στο διάσημο θέρετρο Ακαπούλκο στο Μεξικό, εξαιτίας των σφοδρότερων καταιγίδων των τελευταίων δεκαετιών που πλήττουν τη χώρα.

Στις εικόνες που μετέδωσαν μεξικανικά τηλεοπτικά δίκτυα το νερό στο διεθνές αεροδρόμιο του Ακαπούλκο φθάνει μέχρι τη μέση των εργαζόμενων, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις πλημμύρες.

Τουλάχιστον 40.000 επιβάτες δεν μπόρεσαν να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο ενώ πολλά ξενοδοχεία περιόρισαν τα γεύματα που προσφέρουν στους χιλιάδες αποκλεισμένους τουρίστες.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων τριών ημερών  κατάπιαν σπίτια και αυτοκίνητα και απέκοψαν πολλούς από τους δρόμους που οδηγούν στο Ακαπούλκο. 

Οι έντονες βροχοπτώσεις προκλήθηκαν από δύο μεγάλες καταιγίδες, ο τυφώνας Ίνγκριντ και η τροπική καταιγίδα Μανουέλ, που σάρωσαν ταυτόχρονα το Μεξικό και προκάλεσαν σφοδρές πλημμύρες, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 55 ανθρώπους στις πολιτείες Βερακρούς, Γκερέρο, Πουέμπλα, Ιδάλγο, Μιτσοακάν και Οαχάκα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Τουλάχιστον 34 θάνατοι αναφέρθηκαν στην πολιτεία Γκερέρο, όπου βρίσκεται το Ακαπούλκο. Ο δήμαρχος της πόλης Μάριο Μορένο δήλωσε ότι οι υποδομές της έχουν "καταρρεύσει".

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε μέσω Twitter ότι έδωσε εντολή να υπάρξει απογραφή "πόρτα-πόρτα" στο Γκερέρο και διέταξε επίσης το ομοσπονδιακό υπουργείο Μεταφορών να δημιουργήσει μια αερογέφυρα ανάμεσα στην πρωτεύουσα και το Ακαπούλκο για να μεταφέρεται βοήθεια.