Sarin: Το αέριο χημικού πολέμου και η Συρία

Του Νίκου Κατσαρού, πρώην Προέδρου Ένωσης Ελλήνων Χημικών

Το 1936 ο Γερμανός χημικός Γκέρχαρντ Σράντερ εργαζόταν στην χημική βιομηχανία IG FARBEN οπου παρασκεύαζε εντομοκτόνα. Η IG Farben είναι η ίδια  βιομηχανία που παρασκεύαζε το αέριο Cyclon B που χρησιμοποιήθηκε στα κρεματόρια του Άουσβιτς, του Νταχάου, του Μπεργκενάου και σε άλλους παρόμοιους χώρους για την εξοντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων και άλλων ανεπιθυμήτων των Ναζί κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Ο Σράντερ παρασκεύασε το εντομοκτόνο Tabun οπου όταν κατά λάθος έπεσε μία σταγόνα Tabun στον πάγκο του ζαλίστηκε,δεν έβλεπε,δεν μπορούσε να αναπνεύση και παρέμεινε στο νοσοκομείο για τρείς εβδομάδες.

Έτσι, ο Σράντερ παρασκεύασε το πρώτο νευροπαραλυτικό αέριο και έκτοτε θεωρείται ο πατέρας των χημικών αερίων νεύρων.Η Ναζιστική Γερμανία έδωσε αμέσως εντολή στόν Σράντερ να στρέψει τις προσπάθειες του όχι στην θανάτωση εντόμων αλλά. στην θανάτωση ανθρώπων.Νέα εργοστάσια κτίστηκαν  και οι Γερμανοί αποθήκευσαν 12000 τονους Tabun, οπου όμως ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Ο Σράντερ παρασκεύασε ακόμα τρία αέρια νεύρων το Sarin, το  SOMAN και το CYCLOSARIN αλλά οι Γερμανοί επικεντρώθηκαν μόνο στο Tabun.

Το Sarin είναι μια οργανική ένωση με φώσφορο και φθόριο και είναι πεντακόσιες φορές πιο τοξικό δηλητήριο απο το κυάνιο και πήρε το ονομά του απο τα αρχικά των πρωτεργατων παρασκεύης του Σράντερ, Άμπρος, Ρούντιγκερ, Λίντε.

Το Sarin ειναι το νευροπαραλυτικό αέριο χημικού πολέμου που παρασκεύασαν Αγγλία, ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου διότι είναι δραστικότερο, φθηνότερο και μετατρέπεται απο υγρό σε αέριο πολύ εύκολα.

Το 1945 με το τέλος του πολέμου οι Σοβιετικοί κατέλαβαν  τα εργοστάσια παραγωγής Tabun μετέφεραν την τεχνογνωσία στην Σοβιετική Ενωση και έριξαν τα αποθέματα Tabun στον ποταμό Οντερ.Το 197 οι Αγγλοι προσπάθησαν να επιστρτεύσουν τον Schrader ο οποίος τώρα εργαζόταν στην φαρμακευτική εταιρεία Bayer, αλλά αυτός αρνήθηκε.

Το 1948 ο Ambros ο δεύτερος εφευρέτης του Sarin που ήταν  επικεφαλής των προγραμμάτων αερίων χημικού πολέμου των Ναζί καταδικάστηκε στην δίκη της Νυρεμβέργης ως εγκληματίας ποέμου σε οκτώ χρόνια φυλάκιση.

Τρία χρόνια αργότερα αποφυλακίστηκε και μεταναστευσε στις ΗΠΑ ως σύμβουλος του Αμερικανικού Στρατού στα αέρια χημικού πολέμου και υπεύθυνος στην παραγωγή του Sarin.

Αναφέρεται οτι ο Ambros είχε πείση τον Χίτλερ να μην χρησιμοποιήσει αέρια  νεύρων χημικού πολέμου διότι τέτοια όπλα διέθεταν και οι σύμμαχοι. Έτσι, ο εγκληματίας πολέμου εμφανίστηκε και ως αντιστασιακός. Είναι γνωστό οτι ο Χίτλερ είχε απέχθεια για τα όπλα χημικού πολέμου απο τότε που τραυματίστηκε και κόντεψε να τυφλωθεί στα χαρακώματα του Ypres από αέρια χλωρίου που έριξαν οι σύμμαχοι κατά την διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου πολέμου.

Το Sarin δρά ως νευροπαραλυτικό αέριο, διότι μπλοκάρει τις εντολές πρός τα νεύρα των μυών. Ο φρικτός θάνατος επέρχεται συνήθως απο ασφυξία λόγω αδυναμίας των μυών που εμπλέκωνται στην αναπνοή να λειτουργήσουν, ενώ συνήθη συμπτώματα είναι συστολή της κόρης του οφθαλμού, δύσπνοια, σιελόποια, ναυτία και σε προχωρημένο στάδιο, σπασμοί, συσπάσεις, ακράτεια εντέρου, κώμα και θάνατος.

Ανάλογα με την ποσότητα και τον χρόνο έκθεσης με μεγάλες ποσότητες ο φρικιαστικός θάνατος μπορεί να επέλθει σε λιγώτερο απο ένα λεπτό.Με μικρότερες ποσότητες εμφανιζωνται τα συμπτώματα που ήδη αναφέρθηκαν.Οταν ενα άτομο εχει προσβληθεί απο Sarin, εάν του χορηγηθεί ένεση ατροπίνης τα συμπτωματα αναστέλωνται.

Το άτομο που έχει προσβληθεί απο Sarin τα ρούχα του και τα μαλλιά του περιέχουν Sarin, το οποίο ελευθερώνεται (εξατμίζεται) για αρκετές ώρες για τον λόγο αυτό πρέπει κάποιος να πλησιάσει το θύμα με προφύλαξη (μάσκα ή οποιαδήποτε προφύλαξη).

Το θύμα πρέπει, αφού βγάλει τα ρούχα του, χωρίς να περάσουν πάνω απο το κεφάλι του, να πλυθεί πολύ καλά με νερό και σαπούνι. Το Sarin δεν είναι καρκινογόνο και δεν έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οργανισμό.

Το Sarin διασπάται απο την υγρασία και το νερό. Για το λόγο αυτό, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ  ήταν αδύνατον να εντοπίσουν το Sarin, διότι αυτό είχε ήδη διασπασθεί. Μπορεί να εντοπισθεί  έμμεσα αλλά μόνο απο τα προίόντα διασπάσεως του.Ενα απο τα προίόντα διασπάσεως του είναι το ΙΜΡΑ (Ισοπροπυλο-Μεθυλο-Φωσφορικό Οξύ), που ειναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί.Οι επιθεωρητες του ΟΗΕ συνέλεξαν δείγματα νερού,χώματος και ρούχων και τα έστειλαν στο Port Down της Αγγλίας για αναλύσεις.

Μια σειρά απο ερωτήματα προκύπτουν: Οι Αγγλικές εφημερίδες δημοσιεύουν οτι δύο Αγγλικές εταιρείες εφοδίαζαν συστηματικά για εξη χρόνια εταιρεία στην Συρία με φθοριούχο νάτριο και φθοριούχο κάλιο βασικά συστατικα παρασκευής του Sarin.

Οι φρικιαστικές εικόνες θυμάτων που βλέπαμε τα τελευταία τρία χρόνια πόσο διαφορετικές ήταν απο αυτές των θυμάτων με Σαρίν;

Τοξικές ουσίες χρησιμοποιήθηκαν και στον πόλεμο του Βιετνάμ οπου ο Πορτοκαλί Παράγων (Agent Orange) προκάλεσε περισσότερο απο 1.000.000 θανάτους στους αμάχους του Βιετνάμ απο καρκίνους που συνεχίζονται μεχρι τις μέρες μας.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο προσέβαλε χιλιάδες βετεράνους στον πόλεμο του Κόλπου και στην γειτονική Σερβία καθώς και αμάχους.

Γιατί δορυφόροι και άλλοι παράγοντες εντοπισμού δε βρήκαν τελικά τα εργοστάσια παραγωγής Σαρίν; Ποιοι άλλοι εφοδίαζαν με πρώτες ύλες για την παρασκευή του Σαρίν παρ ολο που απαγορευεται η διακίνηση τους; Όταν ο Σαντάμ βομβαρδισε την Χαλάμπια με αέρια χημικού πολέμου και θανάτωσε 6.000 Κούρδους ομοεθνείς του γιατί τότε δεν αντέδρασαν οι ΗΠΑ;

Η υποκρισία περισσεύει...