Λαβρόφ: Κανένα όπλο στο αεροσκάφος

"Απολύτως νόμιμο" ήταν το φορτίο που μετέφερε το συριακό αεροσκάφος που υποχρεώθηκε την Τετάρτη σε προσγείωση στο τουρκικό έδαφος, λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως υποστήριξε το πολιτικό αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Μόσχα στη Δαμασκό μετέφερε "ένα νόμιμο φορτίο που είχε παραδώσει ένας νόμιμος Ρώσος προμηθευτής, με νόμιμο τρόπο, σε ένα νόμιμο πελάτη", διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για "ηλεκτρικό τεχνολογικό εξοπλισμό για σταθμούς ραντάρ".

"Δεν έχουμε μυστικά. Πρόκειται για εξοπλισμό διπλής χρήσης (σ.σ. πολιτικής και στρατιωτικής) αλλά δεν έχει απαγορευτεί από καμία διεθνή συνθήκη", είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε: "Δεν υπήρχε και δεν θα μπορούσε να υπάρχει κανένα όπλο μέσα σε αυτό το αεροπλάνο."

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βεβαίωσε ότι στο αεροπλάνο βρέθηκαν "πυρομαχικά" και στρατιωτικό υλικό που προοριζόταν για το υπουργείο Άμυνας της Συρίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία για την αναχαίτιση του συριακού αεροσκάφους, κατηγορώντας τις τουρκικές αρχές ότι "έθεσαν σε κίνδυνο" τους Ρώσους επιβάτες.