Επέστρεψαν από τη Συρία οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

Ένα αεροσκάφος που μετέφερε τους ειδικούς στα χημικά όπλα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι συγκέντρωσαν στοιχεία και δείγματα τα οποία σχετίζονται τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης Ρότερνταμ στην Ολλανδία σήμερα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου στο πρακτορείο Reuters.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι επιθεωρητές θα επιστρέψουν στην έδρα του Οργανισμού στη Χάγη, διευκρινίζοντας ότι τα δείγματα που πήραν μαζί τους θα διανεμηθούν σε διάφορα εργαστήρια για να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Η πλήρης ανάλυση των στοιχείων που συλλέχθηκαν ενδέχεται να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ασκεί πιέσεις στην ομάδα να ολοκληρώσει την ανάλυση των στοιχείων τα οποία συνέλεξε στη Συρία το ταχύτερο. Ο Μπαν έλαβε την διαβεβαίωση από την Άνγκελα Κάνε, επικεφαλής της υπηρεσίας του Οργανισμού για τον αφοπλισμό, πως "ό,τι μπορεί να γίνει για να επιταχυνθεί η διαδικασία γίνεται" στα ειδικά εργαστήρια, ανέφερε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Νεσίρκι.

Οι επιθεωρητές αναχώρησαν από τη Βηρυτό του Λιβάνου νωρίτερα σήμερα Σάββατο, με ένα αεροσκάφος το οποίο διέθεσε η γερμανική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Πέραν των επιθεωρητών, ωστόσο, δεκάδες στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Συρία, ενώ πολλές χώρες προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να αποφύγουν να μεταβούν και στο γειτονικό Λίβανο, καθώς η ένταση στην περιφέρεια κλιμακώνεται.

Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ μείωσαν το προσωπικό τους στη Συρία προληπτικά, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μία πηγή του Οργανισμού στην Δαμασκό σήμερα. "Τα περισσότερα μεσαίου επιπέδου και μη απαραίτητα ξένα μέλη του προσωπικού αναχώρησαν. Οι επικεφαλής των γραφείων των διαφόρων υπηρεσιών έμειναν εκεί, μαζί με έναν στοιχειώδη αριθμό προσωπικού αποτελούμενου από Σύρους", πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Στις υπηρεσίες οι οποίες επιχειρούν στη Συρία περιλαμβάνονται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού.

Το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, η Βρετανία και η Γαλλία εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες καλώντας τους υπηκόους τους να μη μεταβούν στο Λίβανο, οι διχασμένες κοινότητες του οποίου συμπαρασύρονται στη σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία και έχει προσλάβει θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Η Αυστρία εξάλλου κάλεσε τους πολίτες της να έρχονται σε επαφή με την πρεσβεία της στο Λίβανο πριν ταξιδέψουν στη χώρα.

Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου περίπου 14.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μόνον την Πέμπτη, στην πλειονότητά τους Ευρωπαίοι.