Η Ουκρανία “έδιωξε” τις FEMEN

Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι- μετά από έρευνα που πραγματοποίησε στην έδρα της οργάνωσης Femen, εντόπισε ένα πιστόλι και σε μία χειροβομβίδα. οι ακτιβίστριες κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη 7 ετών εάν κριθούν ένοχες για παράνομη οπλοκατοχή. 

Ως αιτιολογία της έρευνας, η αστυνομία ανέφερε ότι έλαβε μια ανώνυμη πληροφορία σύμφωνα με την οποία είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο κτίριο της οδού Μιχαϊλόφσκαγια, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Femen.

Από την πλευρά τους, οι γυμνόστηθες ακτιβίστριες, γνωστές για τις τολμηρές κινητοποιήσεις που οργανώνουν σε όλο τον κόσμο, κατήγγειλαν μια "προβοκάτσια" εκ μέρους των αρχών και ανακοίνωσαν ότι σταματούν τη δραστηριότητά τους στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Άννα Γκουτσόλ, την πρόεδρο του ουκρανικού τμήματος της οργάνωσης, τα όπλα ενδέχεται να τοποθετήθηκαν στα γραφεία εν αγνοία των ακτιβιστριών. 

Η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Σεβτσένκο τόνισε επίσης ότι οι εκπρόσωποι της οργάνωσης σκοπεύουν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό, όπου δεν θα μπορούν να τους φτάσουν οι ουκρανικές Αρχές, και όπου σε περίπτωση κινδύνου μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια των τοπικών οργάνων επιβολής του νόμου.

Το κίνημα Femen ιδρύθηκε στην Ουκρανία, αλλά πλέον έχει την έδρα του στο Παρίσι. Εδώ και πολλά χρόνια κινητοποιείται σε όλο τον κόσμο καταγγέλλοντας τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, την ομοφοβία, τα αυταρχικά καθεστώτα, τη νοθεία στις εκλογές, καθώς και τις στενές σχέσεις μεταξύ εκκλησίας και κράτους.