Ζευγάρι Δυτικών κατασκόπων συνελήφθη στη Κίνα

Στην σύλληψη του Βρετανού πολίτη, Πίτερ Χάμφρεϊ και της συζύγου του Γιου Γινγκτσένγκ, η οποία έχει την αμερικανική υπηκοότητα, προχώρησαν οι αρχές της Κίνας, κατηγορώντας το ζευγάρι για βιομηχανική κατασκοπεία.

Ο Χάμφρεϊ  είναι ο ιδρυτής μιας εταιρείας η οποία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, παρέχει υπηρεσίες έρευνας σε  πολυεθνικές ενώ η σύζυγός του είναι ο γενικός διευθυντής της εταιρείας.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι η συλλογή και πώληση σε δυτικές πολυεθνικές εταιρείες ευαίσθητων πληροφοριών για επενδύσεις στην Κίνα, διαβαθμισμένων εγγράφων αλλά και προσωπικών δεδομένων κινέζων πολιτών.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν εκατοντάδες έγγραφα, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, τα οποία φέρονται να διοχέτευαν στη Δύση ενώ, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, η αστυνομία έφτασε στα ίχνη τους ερευνώντας καταγγελίες για υποθέσεις δωροδοκίας από τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό GlaxoSmithKline (φωτ).

Η κινεζική κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες του Πίτερ Χάμφρεϊ , ο οποίος αποδέχθηκε τις κατηγορίες ενώπιον της κάμερας και ζήτησε χάρη για αυτόν και τη σύζυγό του: “Μερικές φορές οι προσωπικές πληροφορίες συλλέγονταν με παράνομα μέσα. Έχουμε ειλικρινά μετανιώσει, θέλουμε να ζητήσουμε συγνώμη από την κυβέρνηση της Κίνας για τη ζημιά που προκαλέσαμε”.