“Αντέχει” ο Νέλσον Μαντέλα

Νέα, ενθαρρυντική ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του Νέλσον Μαντέλα, εξέδωσε σήμερα η  νοτιοαφρικανική προεδρία.  

Ο 95χρονος πρώην πρόεδρος και σύμβολο της χώρας- ο οποίος νοσηλεύεται από τις αρχές Ιουνίου σε νοσοκομείο της Πραιτόρια με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού- "επιδεικνύει μεγάλη αντοχή", παρά το γεγονός ότι η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη, αλλά σταθερή. 

"Η κατάστασή του τείνει να σταθεροποιηθεί με τις παρεμβάσεις των γιατρών, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται για να αναστρέψουν την κατάσταση και να υπάρξει κάποια βελτίωση", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο τέλος Ιουνίου, ο Νέλσον Μαντέλα έπεσε σε κώμα και τότε ένα  ολόκληρο έθνος προσευχόταν πλέον για την "ανάπαυση της ψυχής του". 

Μάλιστα, τα μέλη της οικογένειας του ιστορικού ηγέτη  συγκεντρώθηκαν στο Κούνου, έδρα του Μαντέλα, για να συζητήσουν με τα μέλη της φυλή τους και να αποφασίσουν πού θα ταφεί ο "πατέρας" της δημοκρατίας στη Νότιο Αφρική .

Έκτοτε όμως, η κυβέρνηση Ζούμα συνεχώς ανακοινώνει ότι η υγεία του 95χρονου και πολύ ασθενικού Μαντέλα, συνεχώς "καλυτερεύει", προκαλώντας εύλογη περιέργεια .  

Πάντως, όπως είχε γράψει η Guardian, "Το σίγουρο είναι πως όταν φύγει ο Μαντέλα, ο κόσμος θα είναι φτωχότερος. Δεν θα μπορούμε να παρηγοριόμαστε πια ότι εξακολουθεί να ζει κάπου ένας ηγέτης που έδειξε ένα ηθικό μεγαλείο. Δικαίως λοιπόν περιμένουμε με αγωνία τα κακά νέα. Το παγκόσμιο χωριό μας ετοιμάζεται να χάσει τον μεγαλύτερο σοφό του".