Τον Άσαντ πίσω από τα χημικά δείχνει “προκαταρκτική” έρευνα των ΗΠΑ

Την προκαταρκτική εκτίμηση ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για την επίθεση με χημικά αέρια στη Δαμασκό έκαναν απόψε τόσο οι αμερικανικές όσο και συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών, παρά το γεγονός ότι στο προάστιο της Γούτα δεν έχουν εισέλθει κάν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν ανώνυμα στο Reuters ότι η επίθεση   ενεκρίθη στο ανώτατο επίπεδο από τον  πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη και κατηγορεί τους αντάρτες για προβοκάτσια.

Οι αξιωματούχοι ωστόσο τόνισαν ότι η εκτίμησή τους είναι "προκαταρκτική" και ότι σε αυτό το στάδιο ακόμη αναζητούν αδιάσειστες αποδείξεις, κάτι που πιθανόν θα χρειαστεί ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα περισσότερο χρόνο για να γίνει.

Την ίδια ώρα, η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι πήρε δείγματα από τα θύματα της επίθεσης και τα έστειλε στο εξωτερικό για να εξεταστούν από ειδικούς.

"Τα στείλαμε εκτός Συρίας", είπε ο γενικός γραμματέας του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Μπαντρ Τζάμους από την Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως να διευκρινίσει πού έχουν σταλεί τα δείγματα αυτά.

Οι ανακοινώσεις γίνονται την ώρα που πιο ψύχραιμες φωνές και αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί η αλήθεια  - αν εξακριβωθεί ποτέ- και έχουν προειδοποιήσει ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες μπορεί να  δείξουν τον ένοχο με τα δικά τους στοιχεία, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ισραήλ,  αλλά η πραγματική, αντικειμενική,  αλήθεια δεν θα είναι ποτέ διαθέσιμη  στο κοινό.