Δεκάδες νεκροί από διπλή βομβιστική επίθεση στο Λίβανο

 

Τουλάχιστον  50 είναι οι νεκροί και 500 οι τραυματίες από τις δύο ισχυρότατες βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα έξω από σουνιτικά τζαμιά  της Τρίπολης.

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας, υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς πολλοί τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε έξω από τζαμί, αμέσως μετά το τέλος των προσευχών της Παρασκευής και 5 λεπτά αργότερα μια δεύτερη έκρηξη - πάλι έξω από τζαμί, την ώρα που έβγαιναν οι πιστοί, συγκλόνισε το κέντρο της πόλης.

Η πρώτη επίθεση έγινε στο τέμενος Αλ Τάκουα,  όπου συνήθως παρακολουθεί τις προσευχές ο σείχης Σαλέμ Ραφί, ένας από τους πιο αξιοσέβαστους και ανερχόμενους σουνίτες κληρικούς, γνωστός για τις σκληρές θέσεις του ενατίον της σιιτικής Χεζμπολάχ.  Ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων. 

Εικόνες που μετέδωσαν τοπικά δίκτυα, έδειχναν πτώματα ακρωτηριασμένα να κείτονται στη μέση του δρόμου, έναν πυκνό καπνό να έχει καλύψει την περιοχή και ανθρώπους να έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε φλεγόμενα αυτοκίνητα.

Η μετεμφυλιακή διαμάχη της Συρίας ανάμεσα σε σιίτες (υπέρ του Άσαντ) και σουνίτες μουσουλμάνους έχει περάσει και στον Λίβανο, όπου συχνά σημειώνονται επιθέσεις ανταρτών.

Η σουνιτική "Ταξιαρχία της Αΐσα" εξάλλου πραγματοποιησε την προηγούμενη εβδομάδα επίθεση σεε κτίριο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, με 20 νεκρούς και 120 τραυματίες.