Μεγάλη ανησυχία για τη νέα διαρροή από τη Φουκουσίμα

 

Στο επίπεδο 3 της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων κατέταξε  η πυρηνική ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας τη χθεσινή διαρροή των 300 περίπου τόνων άκρως ραδιενεργού ύδατος από δεξαμενή αποθήκευσης, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό, η Tokyo Electric Powe, ανακοίνωσε ότι το άκρως ραδιενεργό νερό, παρέα με χώμα και άμμο, ενδέχεται να έχει διαρρεύσει στην θάλασσα από ένα ρυάκι που εντοπίστηκε στο πλάι του τοιχίου της δεξαμενής που έγινε η διαρροή.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου,  ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Μασαγιούκι Όνο αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής.

"100 μιλισιβέρτ την ώρα ισοδυναμούν με το όριο συσσωρευμένης έκθεσης άνω των πέντε ετών για εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι βρήκαμε ένα επίπεδο ραδιενέργειας τόσο ισχυρό όσο το να δώσουμε σε κάποιον μία δόση ραδιενέργειας πέντε ετών μέσα σε μία ώρα" δήλωσε χαρακτηριστικά. 

"Εντοπίσαμε ίχνη ραδιενέργειας σε ένα μικρό ρυάκι στην ανατολική πλευρά της ζώνης της δεξαμενής", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Tepco Τσουγιόσι Νουματζίρι. Το επίπεδο της ραδιενέργειας που καταμετρήθηκε εκεί φτάνει έως και τα έξι μιλισίβερτ ανά ώρα, διευκρίνισε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, μελέτη για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στον πληθυσμό της περιοχής, αποκάλυψε ότι 18 άνθρωποι πάσχουν από καρκίνο του θυρεοειδούς.

Οι ειδικοί σχετίζουν αυτά τα περιστατικά με το πυρηνικό δυστύχημα του 2011, βασισμένοι σε συγκριτικά στοιχεία, κυρίως από την περίπτωση του Τσερνομπίλ.

Το δυστύχημα της 11ης Μαρτίου του 2011 στη Φουκουσίμα, είχε τοποθετηθεί στο επίπεδο 7, που αφορά συμβάντα με "σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και το περιβάλλον".