Αποφυλακίζεται ο Μουμπάρακ – Παρατείνεται η κράτηση του Μόρσι

Ο έκπτωτος και φυλακισμένος πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου,  Χόσνι Μουμπάρακ, θα αποφυλακιστεί σύντομα, ανακοίνωσε σήμερα ο  δικηγόρος τους, ρίχνοντας μια νέα "βόμβα" σε ένα έθνος που βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου. 

Ο Μουμπάρακ, ο οποίος ανατράπηκε από την Αραβική Άνοιξη και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τον Μάρτιο του 2011, απαλλάχθηκε των κατηγοριών για  μια υπόθεση διαφθοράς και σύντομα θα βγει από τη φυλακή, είπε  ο δικηγόρος του.

Πέρσι, ο Μουμπάρακ, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών του, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ,  για την αποτυχία να σταματήσει η δολοφονία των διαδηλωτών στην εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης στην Αίγυπτο, όπου έχασαν τη ζωή τους από 400 έως 600 άνθρωποι.

 Ο ίδιος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την επανεκδίκαση αυτής της υπόθεσης , αλλά αυτό δεν θα απαιτεί κατ 'ανάγκη να μείνει στη φυλακή.  

Την ίδια στιγμή, νέα παράταση στην κράτηση του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόσρσι, ανακοίνωσε η εισαγγελεία της Αιγύπτου, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για την συμμετοχή του σε "βίαιες ενέργειες".

Ο Μόσρι θα παραμείνει κρατούμενος για επιπλέον 15 ημέρες,  σε μια νέα υπόθεση για υποκίνηση βίας , όπως μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου . 

Όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές, στον κρατούμενο Μόσρι απαγγέλθηκε από την στρατιωτική κυβέρνηση μια νέα κατηγορία, αυτή της "συνέργειας σε δολοφονία", καθώς και των "βασανιστηρίων" σε βάρος διαδηλωτών.

Ο πρόεδρος που προέρχεται από το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων, ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου και έκτοτε κρατείται σε μυστική τοποθεσία.

Την ίδια ώρα, στην Αίγυπτο, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει "ολική σφαγή" των ισλαμιστών διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας. 

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι, κυρίως υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, που καθαιρέθηκε και συνελήφθη στις 3 Ιουλίου από το στρατό, έχουν σκοτωθεί μέσα στις έξι ημέρες των βιαιοτήτων στη χώρα

Η Αίγυπτος, δυόμιση χρόνια μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ,  έχει βυθιστεί ξανά στην κρίση εξαιτίας της σύγκρουσης ανάμεσα στους στρατιωτικούς και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στους οποίους ανήκει ο ανατραπείς πρόεδρος. 

Η ανακοίνωση της αποφυλάκισης του Μουμπάρακ αντιμετωπίζεται με μεγάλο σκεπτικισμό από τους διεθνείς αναλυτές, που εκφράζουν φόβους ότι- με αφορμή αυτή την είδηση- η Αίγυπτος θα συρθεί σε κανονικό εμφύλιο.