Λουτρό αίματος στην Αίγυπτο

Η Τετάρτη 14 Αυγούστου ήταν η πιο αιματηρή ημέρα στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου. Ο αριθμός των νεκρών από τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα ανήλθε σε 464, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, στην τρίτη ενημέρωσή του της Πέμπτης (η αμέσως προηγούμενη -δεύτερη- έκανε λόγο για 421 και η πρώτη για 327). Όπως γίνεται αντιληπτό, οι βεβαιωμένοι νεκροί αυξάνονταν διαρκώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε να κάνουμε με αριθμό νεκρών (και τραυματιών), που συνέχεια ανεβαίνει. Μετά τις 13:45 της Πέμπτης, η αιγυπτιακή κυβέρνηση παραδεχόταν 525 νεκρούς. Διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί της Πέμπτης σε ολόκληρη την Αίγυπτο καθώς οι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αντέδρασαν οργισμένα στις αιματηρές εφόδους που πραγματοποίησε η αστυνομία στα στρατόπεδα καθιστικής διαμαρτυρίας.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι υποστήριξε στην ιστοσελίδα της ότι πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξάνδρεια και σε δύο άλλες βόρειες επαρχίες παρά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις στρατιωτικές αρχές, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Αντίπαλοι του Μόρσι κατηγορούν τους υποστηρικτές του ότι διεξάγουν "ένα πόλεμο αντιποίνων" εναντίον των κοπτών, ο πατριάρχης των οποίων είχε κι αυτός υποστηρίξει την απόφαση του στρατού να καθαιρέσει τον Μόρσι.

Την επομένη της διάλυσης των καταυλισμών των διαδηλωτών στο Κάιρο, οι αρχές ανακοίνωσαν εξάλλου ότι έκλεισαν επ' αόριστον το πέρασμα προς τη Γάζα.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Middle East (MENA) μετέδωσε ότι χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν έξω από τέμενος στο ανατολικό Κάιρο.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορεία στο Κάιρο το απόγευμα της Πέμπτης.

"Πορείες σχεδιάζονται για σήμερα το απόγευμα από το τέμενος Αλ-Ιμάν σε διαμαρτυρία για τους θανάτους", αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή της η ισλαμιστική οργάνωση.

Ο Χάλεντ αλ-Χάτιμπ, επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, διευκρίνισε πως 202 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης που είχαν καταλάβει εδώ και ενάμισυ μήνα οι οπαδοί του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος καθαιρέθηκε και συνελήφθη από το στρατό στις 3 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε ότι τα πτώματα περισσότερων από 250 ανθρώπων, οι οποίοι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια, βρίσκονται σε ένα τέμενος στο βορειοανατολικό Κάιρο και έδειξε εικόνες στις οποίες φαίνονται σειρές πτωμάτων, τυλιγμένων σε λευκά σάβανα.

Οι αιγυπτιακές αρχές παρέπεμψαν σήμερα στους στρατιωτικούς εισαγγελείς 84 πρόσωπα από την πόλη του Σουέζ, στα οποία περιλαμβάνονται μέλη και οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων, με κατηγορίες για φόνο και πυρπόληση εκκλησιών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι παραπομπές έρχονται μια ημέρα αφού το κράτος επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σ' όλη τη χώρα ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και μέλη και οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 460 άνθρωποι.

Πάντως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερος, καθώς αυτόπτες μάρτυρες έκαναν γνωστό πως τα πτώματα 250 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων βρίσκονται σε ένα τέμενος στο βορειοανατολικό Κάιρο.

Δημοσιογράφος του Ρόιτερς μέτρησε 228 σάκους με πτώματα, αν και μια ακριβής καταμέτρηση είναι δύσκολη καθώς μερικά μετακινούνται και φορτώνονται σε φέρετρα για να απομακρυνθούν από το τέμενος Ιμάμ.

Γιατροί που βρίσκονται στο τέμενος είπαν πως τα πτώματα μεταφέρθηκαν εκεί απ' ευθείας από ένα γειτονικό καταυλισμό διαδηλωτών που διαλύθηκε χθες από την αστυνομία, δήλωσε η Χέμπα Μοράγεφ, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, προσθέτοντας πως η ίδια μέτρησε 235 πτώματα.

"Αυτό σημαίνει πως ο απολογισμός θα είναι υψηλότερος", δήλωσε.

Τα πτώματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι τυλιγμένα σε λευκά σάβανα, βρίσκονται στο τέμενος Ιμάμ, στο βορειοανατολικό Κάιρο, για να παραληφθούν από συγγενείς. Στους απολογισμούς του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται συνήθως μόνο τα πτώματα που έχουν περάσει από νοσοκομεία.

Αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν επίθεση από υποστηρικτές του Μόρσι σε διάφορα σημεία της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν η ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Masry Al-Youm και η κρατική Al-Ahram.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης ότι 278 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η ιστοσελίδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, επικαλούμενη τον εκπρόσωπό της Αχμεντ Αρέφ, αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 2.600.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αιγυπτιακές αστυνομικές αρχές, υποστηριζόμενες από το στρατό, έκαναν έφοδο σε δύο "στρατόπεδα" καθιστικής διαμαρτυρίας υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σφοδρές συγκρούσεις όχι μόνο στο Κάιρο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι αναφορές σχετικά με τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων είναι μέχρι στιγμής αντικρουόμενες, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, dpa. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας έκαναν λόγο για 278 νεκρούς σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και 43 αστυνομικών. Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών που σκοτώθηκαν στο Κάιρο μόνο, ανέρχεται στους 300.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, δήλωσε ότι 21 αστυνομικά τμήματα και 7 εκκλησίες λεηλατήθηκαν, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις νότιες επαρχίες του Καίρου.

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, δεκάδες ισλαμιστές πέταξαν βόμβες μολότοφ στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα του κτιρίου να τυλιχτούν στις φλόγες, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Al-Ahram.

Οι βίαιες συγκρούσεις οδήγησαν τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι υπήρχαν ειρηνικές εναλλακτικές.

"Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι. Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα", έγραψε στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ. "Δυστυχώς αυτοί που επωφελούνται από όσα συνέβησαν σήμερα είναι αυτοί που επιζητούν τη βία και την τρομοκρατία, οι πιο ακραίες οργανώσεις", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χαζάμ Μπεμπλάουι επέμεινε ότι οι αρχές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να διασπάσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες, όπου οι υποστηρικτές του Μόρσι είχαν κατασκηνώσει για παραπάνω από ένα μήνα. "Το θέμα είχε φτάσει σε ένα σημείο το οποίο δεν θα ήταν αποδεκτό από οποιαδήποτε χώρα που σέβεται το κράτος και τους πολίτες της", είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας. "Το κράτος έπρεπε να παρέμβει για να διασφαλίσει την προστασία και την ηρεμία των πολιτών". Ο Μπεμπλάουι επαίνεσε την αστυνομία λέγοντας ότι "ζητήσαμε από τις δυνάμεις ασφαλείας να ενεργήσουν με αυτοέλεγχο και θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω τις αρχές για την απαράμιλλη αυτοσυγκράτησή τους", είπε.

Η ομιλία του μεταδόθηκε αφότου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κηρύσσουν τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και παράλληλα την απαγόρευση κυκλοφορίας, για ένα μήνα (από τις 19:00 έως τις 06:00) στο Κάιρο και ακόμα 12 επαρχιακές πόλεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτραπεί σε ισλαμιστές να δημιουργήσουν νέα στρατόπεδα διαμαρτυρίας. "Υπάρχει πλήρης συντονισμός με τις ένοπλες δυνάμεις και δεν θα επιτρέπονται πλέον οι καθιστικές διαμαρτυρίες σε κάθε γωνιά της Αιγύπτου", είπε.

Η 17χρονη κόρη του Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, ηγετικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σκοτώθηκε όταν δέχτηκε δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, τη στιγμή που η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια την οποία είχαν καταλάβει εδώ και ένα μήνα οι ισλαμιστές διαδηλωτές, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αδελφότητας.

Η Αδελφότητα αρνείται να αναγνωρίσει ως νόμιμη τη μεταβατική κυβέρνηση, η οποία ανέβηκε στην εξουσία υποστηριζόμενη από το στρατό, αναφέρει το dpa.

Οι πρόσφατες προσπάθειες από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μεσολαβήσουν ώστε να βρεθεί μια λύση για τον τερματισμό της κρίσης έχουν αποτύχει, ενώ οι διεθνείς επικρίσεις για τα πολύνεκρα επεισόδια της Τετάρτης ήταν άμεσες. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε τα επεισόδια ως "ένα σοβαρό πλήγμα προς τη συμφιλίωση", ωστόσο τόνισε ότι μια πολιτική λύση είναι πιθανή. "Είμαι πεπεισμένος ότι ο δρόμος είναι ακόμα ανοιχτός αν και η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα περίπλοκη μετά τα σημερινά γεγονότα", είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, έκανε έκκληση για μια ειρηνική συμφιλίωση και εξέφρασε τη λύπη του που οι "αιγυπτιακές αρχές επέλεξαν αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσουν βία ως μέσο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων".