Ταξιδιωτική οδηγία της Άγκυρας για το Λίβανο, μετά την απαγωγή των Τούρκων πιλότων

Λιβανέζικη σιιτική οργάνωση με την ονομασία "Οι επισκέπτες του ιμάμη αλ-Ριντά" ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή στη Βηρυτό δύο πιλότων των Τουρκικών Αερογραμμών, ζητώντας ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή τους την απελευθέρωση εννέα σιιτών λιβανέζων προσκυνητών που απήχθησαν το Μάιο του 2012 στη Συρία.

Οι οικογένειες των απαχθέντων Λιβανέζων ζητούν έκτοτε από την Άγκυρα, να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους σύρους αντάρτες για να επιτύχει την απελευθέρωσή τους.

Η Τουρκία προειδοποίησε τους υπηκόους της να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο και κάλεσε όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, οι οποίοι "εξέφρασαν τη λύπη τους για το επεισόδιο και δήλωσαν ότι θα αναλάβουν κάθε είδους διάβημα για την απελευθέρωση των πιλότων".

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του πως "θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπίσουμε τους απαγωγείς και για να τους απελευθερώσουμε".

Οι δύο πίλοτοι της Turkish Airlines απήχθησαν από ομάδα ενόπλων την ώρα που βρίσκονταν σε λεωφορείο μισθωμένο από την εταιρεία τους. Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα ενώ το λεωφορείο ήταν καθ‘οδόν προς το αεροδρόμιο της Βηρυτού .