Άσαντ: Είμαι σίγουρος για τη νίκη

Μήνυμα νίκης απηύθυνε σήμερα στις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις- με την ευκαιρία της 68ης επετείου από την ίδρυση του συριακού στρατού, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του. 

"Εάν δεν ήμαστε σίγουροι για τη νίκη, δε θα είχαμε τη δυνατότητα ν' αντισταθούμε και να συνεχίσουμε τη μάχη ύστερα από τουλάχιστον δυο χρόνια", τόνισε ο Σύρος πρόεδρος, λέγοντας ότι έχει μεγάλη πίστη και εμπιστοσύνη στα στρατεύματα  ότι "θα φέρετε σε πέρας την εθνική αποστολή που έχετε αναλάβει, στον πιο σκληρό, τον πιο άγριο πόλεμο της σύγχρονης ιστορίας".

Λίγη ώρα αργότερα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο Άσαντ μετέβη  στην Ντεράγια, περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Δαμασκό και ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το καθεστώς. 

"Ο πρόεδρος Άσαντ επιθεωρεί αυτήν την στιγμή μια μονάδα των ενόπλων δυνάμεών μας στην Ντεράγια με αφορμή την γιορτή του στρατού", ανέφερε η συριακή τηλεόραση, χωρίς να μεταδώσει εικόνες. Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της στο Facebook,  η προεδρία δημοσίευσε μια φωτογραφία του Άσαντ, ο οποίος σφίγγει το
χέρι ενός στρατιώτη (φωτ).

Πρόκειται για την πρώτη μετακίνηση, που γίνεται γνωστή, του Σύρου προέδρου εκτός της συριακής πρωτεύουσας από τον Μάρτιο του 2012.

Την ίδια ώρα, δύο ημέρες μετά την κατάληψη της Χομς από τις καθεστωτικές δυνάμεις, τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από έκρηξη μιας αποθήκης πυρομαχικών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  η αποθήκη στην φιλοκυβερνητική συνοικία Ουάντι αλ Ζάχαμπ ανήκει σε πολιτοφυλακές και δέχθηκε επίθεση από ρουκέτες που πιστεύεται ότι έριξαν αντάρτες.

Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί λόγω της σοβαρής κατάστασης στην οποία βρίσκονται πολλοί τραυματίες.