Μαριχουάνα… start στην Ουρουγουάη

Νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης η Βουλή της Ουρουγουάης, και αν αυτό επικυρωθεί και από τη Γερουσία και καταστεί νόμος του κράτους, η Ουρουγουάη θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα ελέγχει την παραγωγή και την πώληση της κάνναβης.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 50 ψήφους σε σύνολο 96 ύστερα από συζήτηση 14 ωρών, χάρη στις ψήφους του Frente Amplio (FA, αριστερά στην εξουσία), που έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι "το κράτος αναλαμβάνει τον έλεγχο και τη ρύθμιση της εισαγωγής, εξαγωγής, φύτευσης, καλλιέργειας, συγκομιδής, παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής της κάνναβης και των παραγώγων της". Στόχος του νομοσχεδίου είναι "η ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των ζημιών από τη χρήση της κάνναβης".

Σημειώνεται ότι η χρήση της κάνναβης δεν τιμωρείται σήμερα στην Ουρουγουάη, ωστόσο απαγορεύεται το εμπόριό της.

Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί, θα δημιουργηθεί ένας οργανισμός, το Ινστιτούτο ρύθμισης και ελέγχου της κάνναβης (IRCCA), το οποίο θα διαχειριστεί την παραγωγή και διανομή και επίσης θα επιβλέπει την εφαρμογή του νόμου. Οι ενήλικοι καταναλωτές, κάτοικοι της Ουρουγουάης, οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι σε ένα μητρώο χρηστών, θα μπορούν να αγοράζουν ως και 40 γραμμάρια το μήνα από φαρμακεία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...