Η νέα πρωτεύουσα της κουζίνας βρίσκεται στη Μέση Ανατολή

Οι ειδικοί περί των διατροφικών τάσεων και της γαστρονομίας, τείνουν τελευταία να συμφωνήσουν: ξεχάστε τις αμερικάνικες, μεξικάνικες, ιταλικές γεύσεις. Το μέλλον της γεύσης εντοπίζεται στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στο απλό και ταπεινό κεμπάπ. Πρόσφατη διατροφική έρευνα στην Αυστραλία αποκάλυψε πως περισσότερο από 1 στους 10 καταναλωτές fast food επιλέγουν πλέον τη μεσανατολίτικη κουζίνα. Λεμόνι, σκόρδο, μαϊντανός, μαριναρισμένο κρέας και λαχταριστό χούμους, μαζί με ζεστή αραβική πίτα. Το κεμπάπ ποτέ δεν ήταν δημοφιλέστερο στη μακρινή χώρα και οι πωλήσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο έχουν εκτοξευθεί.

Μόνο πέρυσι πουλήθηκαν στην Αυστραλία σχεδόν 2 εκατομμύρια κεμπάπ, ενώ η κατανάλωση είναι σημαντικά αυξημένη τις Παρασκευές και τα Σάββατα.

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν το φαινόμενο, πολλοί ειδικοί του χώρου το αποδίδουν στις νέες διατροφικές τάσεις για πιο υγιεινή διατροφή. Η κουζίνα της Μέσης Ανατολής πληροί τις προϋποθέσεις αυτές: το φαγητό είναι κατά κανόνα φρέσκο και ετοιμάζεται την ώρα της παραγγελίας, διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε σαλάτες και μυρωδικά, ενώ προσφέρει και σοβαρές εναλλακτικές στο κρέας, όπως τα ρεβύθια. Αυτή η δυνατότητα, σε συνδυασμό με τις ούτως ή άλλως πολλές δυνατότητες επιλογής, καθιστούν εφικτή ακόμα και μια χορτοφαγική δίαιτα. Είναι γνωστό άλλωστε πως τα τελευταία χρόνια στη Δύση, όχι μόνο αυξάνεται ο αριθμός των χορτοφάγων αλλά και όσων ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της υπερπαραγωγής κρέατος.

Βέβαια, οι Αυστραλοί προτιμούν κατά κανόνα μια ημι-δυτική εκδοχή του λιβανέζικου κεμπάπ, με μοσχαρίσιο κρέας, τυρί και σάλτσα μπάρμπεκιου, αντί για την παραδοσιακή σάλτσα που έχει ως βάση της το σκόρδο. Και ενώ οι άνδρες επιμένουν στο μοσχάρι, οι γυναίκες προσανατολίζονται συχνά στο κοτόπουλο. Άραγε συμβαίνει το ίδιο και στο σουβλάκι;