Οι Σύροι “οπλίζονται” με μαύρο χιούμορ για να επιβιώσουν

Η σύρραξη στη Συρία μετά από δύο χρόνια, δείχνει να μην έχει τέλος. Ένας πόλεμος βρώμικος, ύπουλος, απάνθρωπος, όπως όλοι οι πόλεμοι. Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, το ανθρώπινο πνεύμα δεν εξαθλιώνεται αλλά συνεχίζει να σπινθηροβολά.

Η παραδοσιακή θρησκευτική γιορτή του Ραμαζανιού στον μουσουλμανικό κόσμο είναι κυλιόμενη, περιλαμβάνει αυστηρή νηστεία και ξεκινά συνήθως αρχές Αυγούστου. Καθώς οι μουσουλμάνοι της Συρίας βλέπουν την ημερομηνία της νηστείας να πλησιάζει, αρχίζουν τα πειράγματα. Κι αυτό διότι η χώρα αντιμετωπίζει ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας με εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων, ενώ από την άλλη πλευρά η βία κι ο θάνατος δεν επιτρέπουν την αίσθηση της εορτής και της κοινότητας που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα επικρατούσε.

Κατά τις ημέρες του Ραμαζανιού, η νηστεία αφορά την ημέρα. Κάθε βράδυ λοιπόν, ηχεί ένα κανόνι, το οποίο συμβολίζει τη λήξη της νηστείας-τότε οι πιστοί επιτρέπεται να φάνε όσο και ό,τι θελήσουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, συχνές είναι οι ατάκες του τύπου "Προσοχή! Το ότι το κανόνι ήχησε, δε σημαίνει πως σταματάμε τη νηστεία μας!". Το πικρό αυτό αστείο, στιγματίζει τόσο την έλλειψη βασικών αγαθών, όσο και τις συνεχείς χωρίς παύση εχθροπραξίες.

Στις πιο ήρεμες περιοχές της χώρας, οι κάτοικοι μπορούν να ακούσουν ακόμα τη φωνή του μσαχαράτι, ενός λειτουργού που ξυπνά τους πιστούς στις γειτονιές λίγο πριν την αυγή, ώστε να προλάβουν να γευματίσουν πριν ανατείλει ο ήλιος. Στην εμπόλεμη ζώνη, οι ήχοι του πολέμου καλύπτουν ο,τιδήποτε άλλο. Μια επίκαιρη σχετική γελοιογραφία που κυκλοφορεί μέσω κινητών τηλεφώνων, απεικονίζει ένα τανκ γεμάτο με τρόφιμα, στη θέση του παραδοσιακού μσαχαράτι. Ανάλογης έμπνευσης είναι και το ανέκδοτο που επίσης κυκλοφορεί: "Έκτακτη ενημέρωση! Ο μσαχαράτι βαρέθηκε να περιμένει τον κόσμο να βγει από τα σπίτια του και να παραλάβει το φαγητό του και έτσι ανατινάχθηκε!". "Το δύσκολο δεν είναι να ξεκινήσει κανείς τη νηστεία του Ραμαζανιού. Το δύσκολο είναι να βρει φαγητό κατά τη διάρκεια που αυτό επιτρέπεται", διαβάζει κανείς στα ποικίλα σχόλια χρηστών στο Facebook.   

Πηγή: news.com.au