Για το Νόμπελ Ειρήνης προτάθηκε ο Σνόουντεν

 

O καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουμέα, Στέφαν Σβάλφορς και  μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας, απέστειλε επιστολή στην Νορβηγική Επιτροπή του βραβείου Νόμπελ, στην οποία ζητά να βραβευτεί ο 'Εντουαρντ Σνόουντεν με το Νόμπελ Ειρήνης.             

 Στην επιστολή αναφέρεται ότι μια υποψηφιότητα για του Αμερικανού φυγά θα είναι συμβολική, διότι δείχνει "ότι τα άτομα μπορούν να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες" ενώ τονίζεται ότι οι ηρωικές προσπάθειες του Σνόουντεν- που απέβησαν σε βάρος της προσωπικής του υπόστασης-  ρίχνουν φως στο εκτεταμένο κατασκοπευτικό έργο που διενεργείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Χάρη στην τόλμη του Σνόουντεν, ο κόσμος μας έγινε καλύτερος και ασφαλέστερος" υπογραμμίζει ο καθηγητής Σβάλφορς, στην επιχειρηματολογία του υπέρ της βράβευση του 29χρονου πρώην υπαλλήλου της CIA. 

Ωστόσο, αν ο Σνόουντεν όντως είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, αυτό θα γίνει το 2014 καθώς έχει περάσει η προθεσμία... υποβολής αιτήσεων για τα βραβεία του Δεκεμβρίου 2013.

Οι υποψηφιότητες πρέπει να φέρουν σφραγίδα ταχυδρομείου το αργότερο την 1η Φεβρουαρίου ενώ από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο καταρτίζονται από την επιτροπή  οι λίστες κάθε κατηγορίας.