Αμνηστία σε όλους τους εξεγερμένους της Αραβικής Άνοιξης

Διάταγμα αμνηστίας από τον πρόεδρο της Αιγύπτου που αφορά τόσο τους καταδικασθέντες όσο και αυτούς που βρίσκονται υπό έρευνα.

Μια πυροσβεστική κίνηση, απόπειρα να εκτονώσει την εύφλεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο και απειλεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα βίαιων επεισοδίων και ξεσηκωμού, κάνει ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, «διάταγμα» που δημοσιεύθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, χορηγεί αμνηστία σε όλους όσους είχαν συλληφθεί στο διάστημα από την έναρξη των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, έως και τον Ιούνιο του 2012.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση του Αιγύπτιου προέδρου στο Facebook, η αμνηστία χορηγείται για πράξεις «που διαπράχθηκαν με στόχο να στηρίξουν την επανάσταση και να υλοποιήσουν τους στόχους της στην περίοδο από 25 Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2012, με εξαίρεση εγκλήματα από ανθρωποκτόνο πρόθεση».

Η σχετική απόφαση αφορά όσους ήδη έχουν καταδικασθεί από τη δικαιοσύνη και όσους τελούν υπό έρευνα, ή είναι ήδη υπόδικοι, προστίθεται στο κείμενο.

Το διάταγμα δημοσιεύεται 100 ημέρες μετά την ανάρρηση του Μόρσι στην εξουσία και συμπίπτει χρονικά με την πρώτη επέτειο των επεισοδίων κατά τη διάρκεια των οποίων είχαν βρει τον θάνατο σε συγκρούσεις με την αστυνομία είκοσι διαδηλωτές στη διάρκεια κινητοποίησης χριστιανών Κοπτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τον εμπρησμό μίας εκκλησίας τους.