Ε, δεν τους πάνε μέσα για ένα… τσιγάρο

Το Γραφείο Στατιστικής Εγκλημάτων της Νέας Νότιας Ουαλίας, αναδεικνύει σε πρόσφατη επισκόπηση των στοιχείων που διαθέτει, πως πλέον οι χρήστες μικροποσοτήτων κάνναβης αφήνονται ελεύθεροι από την αστυνομία, εφόσον ο νόμος έχει δώσει στα αστυνομικά όργανα τη σχετική διακριτική ευχέρεια να αποφασίζουν. Στη πράξη, η κατοχή μικρών ποσοτήτων της ουσίας έχει αποποινικοποιηθεί, αφού το μόνο που κάνουν οι αστυνομικές αρχές στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι μια απλή προφορική επίπληξη.

Κι ενώ πέρυσι συνελήφθησαν 15000 άτομα με μαριχουάνα, 6000 από αυτά αφέθηκαν ελεύθερα-μεταξύ αυτών και 1000 περίπου έφηβοι. Το ποσοστό αυτό, που αγγίζει το 40%, αυξάνεται κατά 7% περίπου κάθε χρόνο.

Ωστόσο, υπάρχουν και αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της πρακτικής αυτής. Ο υπεύθυνος της εκστρατείας κατά των ναρκωτικών, θεωρεί πως αυτή η τακτική δίνει ένα σιωπηλό μήνυμα αποδοχής, ιδίως στις νεότερες ηλικίες. "Ακόμα κι αν δεν πρόκειται να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία, πρέπει να πηγαίνουν στο δικαστήριο, ώστε να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης", αναφέρει σχετικά.

Επιπλέον, η απλή επίπληξη δε συνοδεύει μόνο περιπτώσεις κατοχής ή χρήσης μαριχουάνας, αλλά και σκληρότερων ναρκωτικών ουσιών, όπως η κοκαΐνη, το σπιντ και το LSD. Το αντεπιχείρημα εκ μέρους των αστυνομικών, είναι πως, σύμφωνα με το νόμο, η επίπληξη αφορά μόνο την πρώτη φορά. Η δεύτερη φορά, επισύρει δίωξη και εκδίκαση της υπόθεσης σε τοπικό δικαστήριο. Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν, η διακριτική ευχέρεια της αστυνομίας δεν περιορίζεται μόνο στην απόφαση για τη δίωξη ή μη του κατόχου μικροποσότητας. Αντίθετα, συμβαίνει καθημερινά στους δρόμους και αφορά σε μια πληθώρα συμπεριφορών, είτε παράνομων είτε στα όρια της παρανομίας.