Μετά από 17 ώρες έφτασε ο Μοράλες στη Βολιβία

Μετά από 17 ολόκληρες ώρες κατάφερε να φτάσει στη Βολιβία ο Έβο Μοράλες, το αεροπλάνο του οποίου έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Βιέννη υπό τις υποψίες ότι μπορεί σε αυτό να επιβαίνει ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία αρνήθηκαν να επιτρέψουν στο αεροσκάφος να περάσει πάνω από τον εναέριο χώρο τους.

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ελ Αλτο, κοντά στη Λα Πας, στις 23.39' τοπική ώρα της Τετάρτης (06.39' ώρα Ελλάδος της Πέμπτης).

Έντονη κριτική άσκησαν οι αρχές της Βολιβίας στις ευρωπαϊκές χώρες για παραβίαση διεθνών συνθηκών και ατομικών δικαιωμάτων του Βολιβιανού προέδρου.  

Την έκδοση του Σνόουντεν αν μπει στη Βολιβία ζητούν οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον ζήτησε από τη Βολιβία την έκδοση του φυγά πρώην τεχνικού της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν, σε περίπτωση που εισέλθει στη χώρα αυτή, δήλωσε ο βολιβιανός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Τσοκεχουάνκα. 

Το βολιβιανό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ωστόσο ότι στην περίπτωση αυτή, θα απέρριπτε το συγκεκριμένο αίτημα. "Πρόκειται για ένα απροσδόκητο, αβάσιμο, παράνομο και προκλητικό αίτημα έκδοσης που θα απορριφθεί αμέσως και κατηγορηματικά", αναφέρει η ανακοίνωση.

"Οι ΗΠΑ νόμισαν ότι ο Σνόουντεν ήταν μέσα στο αεροσκάφος του προέδρου Εβο Μοράλες και οι ευρωπαϊκές χώρες ενήργησαν ακολούθως", πρόσθεσε.

Ουάσινγκτον και Λα Παζ έχουν υπογράψει συμφωνία έκδοσης το 1995.
Η Βολιβία που φέρεται να συμπεριλαμβάνεται στις 21 χώρες στις οποίες να είχε ζητήσει άσυλο ο νεαρός Αμερικανός, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει αίτημα χορήγησης ασύλου από τον Σνόουντεν.