Με δημοψήφισμα “απαντά” στις διαδηλώσεις η Ντίλμα Ρούσεφ

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας κατέθεσε σήμερα στο Κοινοβούλιο το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που πρότεινε η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, εν όψει των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που κατέστη αναγκαίο να δρομολογηθούν σε απάντηση των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, με συνθήματα κατά της γενικευμένης διαφθοράς και της κακής άσκησης της πολιτικής.

Η προεδρική πρόταση για δημοψήφισμα παραδόθηκε στον πρόεδρο της Γερουσίας και του Κοινοβουλίου, Ρενάν Καλιέιρος, από τον υπουργό Ζοζέ Εντουάρντο Καρντόζο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μισέλ Τέμερ, όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Senado.

“Ο Καλιέιρος ανακοίνωσε πως θα πράξει τα δέοντα ώστε οι ενδεχόμενες αλλαγές που θα προκύψουν από το δημοψήφισμα να αρχίζουν να εφαρμόζονται από τον Οκτώβριο του 2014”, ημερομηνία των επόμενων προγραμματισμένων βουλευτικών εκλογών, προσθέτει το πρακτορείο, επισημαίνοντας πως αυτό θα συναρτηθεί από τη βούληση των Γερουσιαστών.

Το μήνυμα της Ρούσεφ που συνοδεύει το αίτημα για δημοψήφισμα στρέφεται γύρω από πέντε σημεία, που κατά τον Καρντόζο αποβλέπουν σε μία πολιτική μεταρρύθμιση: τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών, τον εκλογικό νόμο, την διατήρηση των προνομίων των Γερουσιαστών, τους κανόνες λειτουργίας των κομματικών συμμαχιών και τον ισχύοντα κανονισμό για την μυστική ψήφο που, όμως, ενδεχομένως να καταργηθεί.

Φιλοδοξία της Ρούσεφ είναι τόσο το δημοψήφισμα, όσο και η πολιτική μεταρρύθμιση, να πραγματοποιηθούν πριν τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2014.