Ο Σνόουντεν πρώτο θέμα στην ατζέντα Κέρι και Λαβρόφ

Σε κλίμα έντασης, λόγω της παρουσίας του Έντουαρντ Σνόουντεν στη Ρωσία συναντήθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δυο ΥΠΕΞ είχαν συνάντηση στο Μπρουνέι, στο περιθώριο της συνόδου της ASEAN, των χωρών της Ασίας-Ειρηνικού, υπό το κλίμα της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν διαφορετική θέση για τη Συρία να ενισχύεται από την υπόθεση του πρώην τεχνικού της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόoυντεν.

Πρόκειται για απευθείας διαβουλεύσεις στο ανώτατο επίπεδο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετά την αναχώρηση του Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ για την ρωσική πρωτεύουσα πριν από τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Ο νεαρός Αμερικανός, που έχει καταφύγει σε αεροδρόμιο της Μόσχας και καταζητείται από την Ουάσινγκτον για κατασκοπεία, ζήτησε πολιτικό άσυλο σε 21 χώρες.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του Τζον Κέρι και του Σεργκέι Λαβρόφ ήταν επίσης η διάσκεψη Γενεύη 2 για τη Συρία, τη διεξαγωγή της οποίας επιδιώκουν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα σε μια προσπάθεια να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του καθεστώτος της Δαμασκού και της αντιπολίτευσης στη Συρία ύστερα από τουλάχιστον δύο χρόνια σύγκρουσης με τουλάχιστον 93.000 νεκρούς.