“Καθαρή” νίκη για τον Τσάβες στη Βενεζουέλα

Με σαφές προβάδισμα 54% έναντι 45%, ο Ούγκο Τσάβες επικράτησε έναντι του αντιπάλου του, Ενρίκε Καπρίλες, και αναδείχτηκε για τρίτη φορά πρόεδρος της Βενεζουέλα.

“Σε ευχαριστώ Θεέ μου, σας ευχαριστώ όλους”, έγραψε ο Τσάβες στο Twitter του.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας Ενρίκε Καπρίλες συνεχάρη τον Ούγκο Τσάβες για τη νίκη του με ποσοστό μεγαλύτερο του 54%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την καταμέτρηση του 90% των ψήφων.

"Θέλω να συγχαρώ τον υποψήφιο, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας" Ούγκο Τσάβες, δήλωσε ο Καπρίλες από το αρχηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο ίδιος ευχαρίστησε τους περισσότερους από έξι εκατομμύρια ανθρώπους που τον ψήφισαν, δίνοντας του περίπου το 45% των ψήφων. "Το να ξέρεις να κερδίζεις, πρέπει να ξέρεις και να χάνεις", είπε χαρακτηριστικά ο 40χρονος Καπρίλες.

Προτού, πάντως, βγουν ασφαλή αποτελέσματα, οι υποστηρικτές του είχαν ξεκινήσει τους πανηγυρισμούς. Πολλοί από τους οπαδούς του δημοσίευσαν στο Twitter πανηγυρικά μηνύματα πριν ακόμα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, είχε αναρτήσει “Η τέλεια νίκη! Η πατρίδα κέρδισε”.

Ο Καπρίλες αφού συνεχάρη τον Τσάβες απηύθυνε έκκληση για ενότητα: "στη χώρα αυτή υπάρχουν δύο οράματα και το να είσαι καλός πρόεδρος σημαίνει πως εργάζεσαι για να είναι ενωμένος ο λαός της Βενεζουέλας". "Ζητώ από αυτόν που διατήρησε την εξουσία να σεβαστεί και να υπολογίσει τη βούληση περίπου της μισής χώρας που δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση", υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Τσάβες επανεξελέγη για άλλα έξι χρόνια στην προεδρία με ποσοστό 54,42% έναντι 44,97% του αντιπάλου του.

Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές έφτασε το 80,94%, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο. Στη Βενεζουέλα οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι αγγίζουν τα 19 εκατομμύρια και το ποσοστό συμμετοχής χαρακτηρίστηκε “εντυπωσιακό” από τον Τύπο.