Πρώτη απόφαση για άμεση φυλάκιση βουλευτή στη Βραζιλία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε σήμερα την άμεση φυλάκιση εν ενεργεία βουλευτή που είχε καταδικασθεί το 2010 σε κάθειρξη 13 ετών για υπεξαίρεση χρημάτων, μία απόφαση πρωτοφανής από την ψήφιση του Συντάγματος της χώρας το 1988.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπός του, το Δικαστηρίο αποφάσισε να "διαταχθεί η φυλάκιση" του Νάταν Ντονάντον, βουλευτή του κεντρώου Κόμματος του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κινήματος (PMDB), που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και είχε καταδικασθεί το 2010 σε κάθειρξη 13 ετών, καθώς είχαν εξαντληθεί όλες οι δυνατές ακυρωτικές προσφυγές κατά της προηγούμενης απόφασης.

Το μέτρο αυτό ελήφθη την στιγμή που μαίνονται οι ιστορικής διάστασης διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της κακοδιαχείρισης των δημοσίων υπηρεσιών και της διαφθοράς των πολιτικών. 

Στη Βραζιλία, οι βουλευτές προστατεύονται από τη νομοθεσία που εμποδίζει τους εν ενεργεία πολιτικούς να δικάζονται από κανονικά δικαστήρια. 

Αυτός είναι ο λόγος που οι υποθέσεις αυτές παίρνουν την άγουσα για ανώτατα δικαστικά όργανα, που εξαιτίας της γραφειοκρατίας καθυστερούν στην έκδοση αποφάσεων.