Διπλωματικό επεισόδιο Ρωσίας-Γερμανίας για τα κλεμμένα έργα τέχνης στο Β Παγκόσμιο

Στην Αγία Πετρούπολη βρίσκεται η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συμμετέχοντας στον Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στην ρωσική πόλη. Ωστόσο, μια νέα διαμάχη σχετικά με τα Γερμανικά έργα τέχνης που κατάσχεσαν από τη χώρα οι σοβιετικές δυνάμεις κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, απειλεί αν επισκιάσει την επίσκεψη της και τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Απόψε το βράδυ, η Μέρκελ είχε προσκληθεί να εγκαινιάσει μια νέα έκθεση από κοινού με τον Ρωσό Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν,  στην οποία συμπεριλαμβάνονται αντικείμενα από χρυσό που είχαν κατασχέσει τα σοβιετικά στρατεύματα από τους ναζί στη Γερμανία μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τελευταία στιγμή όμως ανακοινώθηκε ότι τα εγκαίνια ακυρώθηκαν. 

Σύμφωνα με το BBC, η Γερμανίδα καγκελάριος σχεδίαζε να αναφέρει στην ομιλία της τις γερμανικές αξιώσεις για επιστροφή των κλεμμένων έργων τέχνης (πίνακες, αντικείμενα, σπάνια χειρόγραφα κτλ), αλλά η ρωσική πλευρά έφερε σφοδρές αντιρρήσεις.

Λίγο αργότερα, και ενώ ο γερμανικός τύπος βούιξε με τίτλους όπως "Σάλος για τα λεηλατημένα έργα τέχνης" και "Ο Πούτιν είναι άθλιος διπλωμάτης", η καγκελάριος της Γερμανίας  και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσαν ότι "οι διαφωνίες που είχαν ανακύψει προηγουμένως διευθετήθηκαν" και θα εγκαινιάσουν κανονικά την έκθεση έργων τέχνης. 

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαφωνία για το αν τα έργα τέχνης που κατρασχέθηκαν από τις σοβιετικές δυνάμεις στον τελευταίο πόλεμο,  θα πρέπει να επιστραφούν στην Γερμανία.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα καλλιτεχνήματα  λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές συλλογές όταν  ο σοβιετικός στρατός κατέλαβε το Βερολίνο, αλλά σίγουρα είναι χιλιάδες. Μια γκαλερί και μόνο στο Βερολίνο έχασε 441 πίνακες, συμπεριλαμβανομένων αριστουργήματα του Ρούμπενς και του Καραβάτζιο.

Μάλιστα, μια  νέα έκθεση στο Μουσείο Ερμιτάζ περιλαμβάνει εκθέματα που προηγουμένως βρίσκονταν στα γερμανικά μουσεία.

Από την πλευρά της, η θέση της Ρωσίας υποστηρίζει ότι τα έργα τέχνης είναι το "αντίτιμο"  για το αίμα των σοβιετικών στρατιωτών, ενώ υποστηρίζει ότι τα στρατεύματα του Ναπολέοντα λεηλάτησαν  έργα από τις ρωσικές συλλογές, τα οποία κατέληξαν στο Μουσείο του Λούβρου.

Επιπλέον, οι ναζιστικές δυνάμεις επίσης λεηλάτησαν ή και κατέστρεψαν ρωσικούς θησαυρούς κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στην ΕΣΣΔ, οπότε οι δύο χώρες... είναι πάτσι!